Završen drugi najviši neboder na svetu u Šangaju

14.01.2016. | Adam Williams | Gizmag

Nakon šest godina gradnje, nedavno su završeni radovi na drugom najvišem neboderu na svetu, u pitanju je „Shanghai Tower“. Uzdižući se na neverovatnih 632 metara visine iznad Šangaja  u Kini, ovaj projekat mešovite namene od 2.4 biliona američkih dolara ima veoma zanimljiv dizajn koji karakteriše uvijanje od 120 stepeni od dna do vrha, da bi se ublažio efekat vetra na samu strukturu.

„Shanghai Tower“, projekat međunarodne firme Gensler, je zvanično priznata kao druga najviša zgrada na svetu od strane CTBUH (Council on Tall Buildings and Urban Habitat), odmah posle „Burj Khalifa“ u Dubaiju. Međutim, izvesno je da će zauzeti treće mesto nakon što bude završena „Jedah Tower“ 2020. godine.

Veličina projekta raspamećuje. Locirana je u Lujiazui, finansijskom centru u Šangaju, koji je još uvek sa obradivim površinama, sa zemljom bogatom glinom pa je bilo potrebno 1.079. betonskih i čeličnih stubova da se ugradi u zemlju da bi napravili potporu. Polaganje temelja uključivalo je stalno izlivanje betona iz kamiona 63 časa neprekidno.

Kula ima 128 spratova i sastoji se iz 420.000 m². Njena najviša tačka je na visini od 561,3 m i da bi se došlo do nje može se koristiti jedan od 106 Mitsubishi-jevih liftova koji se kreću brzinom od 64 km/h.

Prema Gensler-u sam oblik zgrade smanjuje opterećenje vetra za 24 odsto. Osim toga, ovo je smanjilo i potrebne količine materijala i tako se uštedelo 58 miliona dolara od ukupnog budžeta projekta.

Unutrašnjost zgrade uglavnom čini moderni poslovni prostor, sa prodajnim mestima i hotelskim sobama ali i vidikovcem/kulturno uređenim prostorom za posmatranje na vrhu zgrade. Poseduje LEED standard (standard za zelenu zgradu) i ima neke od karakteristika dizajna i tehnologije energetski efikasne zgrade.

Dvoslojno staklo poboljšava izolaciju i omogućava prirodnoj svetlosti da dopre unutra, dok fasada poseduje 270 vetro-turbina koji pružaju snagu potrebnu za spoljašnju rasvetu. Parapetni kanali zgrade skladište kišnicu u velike rezervoare, koja se koristi za klimatizaciju i grejanje. Sistem za prečišćavanje otpadnih voda je takođe instaliran, dok su funkcionalni prozori tu da zaštite od nekvalitetnog vazduha u okolini.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Cane 02.08.2021.
To rušenje objekata ne ide nikom u prilog,p...
Jovan Vranjes 02.08.2021.
Opstina zemun nam je prodala placeve sve po...
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece