INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Mikro zajadnica „New Rainier Vista“ projektovana sa net-zero potencijalom

17.12.2015. | Stu Robarts | Gizmag

Isticali smo Dwell Development mnogo puta u smislu njegovog razmišljanja unapred o zelenim kućama. Međutim, otišli su i korak dalje, završetkom 42 kuće u okviru održive mikro zajednice. Kuće u okviru „New Rainer Viste“  su jedinstvenog dizajna i projektovane sa net-zero potencijalom za energiju.

Sarađujući sa arhitektom Julian Weber, Dwell kaže da su ciljevi projekta bili stvaranje male zajednice  istomišljenika koji cene održivost i moderan dizajn. Smeštene u američkom gradu Sijetlu, kuće su raspoređene u mikro-blokove i klastere kojih ima četiri a koji su okupljeni oko zajedničkog parka i otvorene oblasti za neformalno okupljanje svih koji žele da neguju zajednicu.

Projekat je počeo 2010. godine u partnerstvu sa Seattle Housing Authority. Dwell se posvetio izgradnji 15 kuća koristeći tehnike zelene gradnje i visoke tehnologije. Međutim, interesovanje i tražnja za projektom  je bila značajna i firma je trebala da završi dodatne kuće u periodu od pet godina.

Kao što je i karakteristično za  Dwell, sve 42 kuće u okviru „New Rainier Viste“ su dizajnirane i spremne za bistvovanje u okviru net-zero energije  tj. izgrađene su sa potencijalom za proizvodnju električne energije onoliko koliko im je potrebno za korišćenje i održavanje. Kuće su takođe „5-Star Built Green“ sertifikovane, odnosno poseduju građevinski standard koji se tiče životne sredine i koji uzima u obzir  upotrebu materijala, energetsku efikasnost, korišćenje vode i kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru.

Među karakteristikama održive kuće nalaze se i krovovi spremni za ugradnju PV panela, dvostruko uramljeni zidovi za poboljšanje izolacije, trostruko zastakljeni prozori, protočni bojleri i ventilacioni sistemi. Pešačka zona u blizini železničke stanice podstiče zelena putovanja.

Dve kuće u zajednici su obložene plutom, koja deluje kao spoljašnja izolacija a ujedno daje i interesantan izgled. Jedna od tih kuća poseduje sertifikat „Net Energy Positive“ (HERS -1) i prema Dwell-u predstavlja prvu net-zero pozitivnu kuću u gradu Sijetlu, dok je druga pasivna kuća.

Među ostalim karakteristikama od kojih stanovnici imaju koristi su podno grejanje i ulazak u kuću bez ključa. Podovi, ploče i pločice su od povratnih i recikliranih materijala, koji su ujedno i ekološki podobna rešenja ali i imaju i dopadljivi dizajn.

Poslednja „New Rainier Vista“ kuća je završena i prodata ove godine.

U videu ispod možete pogledati kako je tekao  razvoj „New Rainier Vista“.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;