INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sigurnije sklonište za porodice sa malim primanjima

07.09.2015. | Adam Williams | Gizmag

Metalni i betonski, „talasasti“ krovovi su sveprisutna pojava na kućama i skloništima širom sveta, zahvaljujući njihovoj niskoj ceni, međutim kada je u pitanju njihova osnovna svrha – zaštita, pokazalo se da nisu baš dobar izbor. Bilo metalni ili betonski, ovi krovovi pružaju slabu izolaciju, poznati su po tome da propuštaju vodu, a mogu i da sadrže opasne supstance poput azbesta, pri čemu spavanje u kući koja ima ovakav krov nije nimalo prijatno kada dođe do provale oblaka. Ipak, u indijskoj startap kompaniji ReMaterials smatraju da postoji bolje rešenje u vidu održivog, modularnog krovnog sistema, koji nazivaju „ModRoof“.

Krovni paneli „ModRoof“ izrađuju se u gradu Ahmedabad (Indija) koristeći lokalne materijale poput recikliranog poljoprivrednog i ambalažnog otpada, kao što je karton ili vlakna kokosa. „Proces proizvodnje je jednostavan: prvu fazu predstavlja drobljenje, zatim ide faza mešanja, pa faza sabijanja, nakon čega se pristupa sušenju i hidroizolaciji,“ objasnio je „Gizmag“ redakciji Hasit Ganatra, direktor kompanije ReMaterials, koji na ovom projektu radi zajedno sa inženjerskim stručnjakom Lisom von Rabenau i još 9 zaposlenih.

Paneli koje ova kompanija izrađuje su vodootporni, protivpožarni ali i nečujni kada pada kiša. Dizajnirani su tako da se na panele stavlja zaptivna smesa, a potom se ređaju jedan pored drugog, istovremeno se preklapajući na određenim mestima. Procenjeno je da ovi paneli poseduju toplotnu otpornost R-Vrednosti od 0.28Km²/W. Testovi su pokazali da tokom vrelih letnjih dana unutrašnjost kuće sa metalnim krovom dostiže temperaturu od 42°C, dok kuća koja poseduje krov „ModRoof“ dostiže temperaturu od 36°C.

Sigurno je, svakako, da postoji potencijalno veliko tržište za ovakav proizvod, međutim izazov će biti u tome kako da ga dobiju oni kojima je najviše potreban, a to su porodice sa niskim primanjima. Iz tog razloga, kompanija ReMaterials započela je saradnju sa firmama za mikrofinansiranje kako bi se omogućila kupovina krova onima kojima je to najpotrebnije (otplata krova bi u ovakvim slučajevima trajala dve godine).

Iako kompanija nije saopštila cenu svog proizvoda, kažu da je njihov krov 4 do 7 puta jeftiniji od krovnih sistema izrađenih od čvrstog betona (ne treba mešati sa jeftinijim varijantama „talasastih“ krovova). Procenjuje se da će krov „ModRoof“ imati vek trajanja od 20 godina i da će tokom tog perioda zahtevati minimalno održavanje.

Planovi za budućnost uključuju izradu prototipa krovnih panela koji će sadržati solarne ćelije, što će stanarima omogućavati napajanje LED rasvete ili punjenje mobilnih telefona, ali i proširenje biznisa na ostatak Indije ali i sveta.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;