INFONET-468X60-BANNER

Fasada „Grenfell“ kule jeftina i zapaljiva

20.06.2017. | Jessica Mairs | Dezeen

Fasadna obloga koja je korišćena za renoviranje „Grenfell“ kule identifikovana je kao jeftinija i zapaljivija opcija, usled zbunjenosti oko toga da li je taj materijal legalan u Velikoj Britaniji.

Fasadna obloga koja se koristila u nedavnom renoviranju kule u zapadnom delu Londonu bila je jeftinija od dve varijante koje je proizvođač Omnis ponudio za posao, navodi se u listu The Guardian.

„Reynobond PE“ (polietilenski) paneli koji su odabrani pre nego „Reynobond FR“ (vatrootporni) paneli su jeftiniji svega 2 funte po kvadratnom metru.

Aluminijumski kompozitni paneli, koji imaju jezgro napravljeno od zapaljivog plastičnog polietilena, ugrađeni su u sklopu nedavnog remonta ove 24-spratne kule koja se nalazi u blizini Notting Hilla. Vrednost radova  je iznosila 8,7 miliona funti.

Obloga je brzo identifikovana kao nebezbedna, odnosno da može da potpomogne u širenju vatre, što se i dogodilo kada je izbio požar i odneo živote 79 ljudi koji su tu živeli.

Londonska firma Studio E Architects i izvođač Rydon su nadgledali renoviranje zgrade koja je sagrađena sedamdesetih godina i završili posao prošlog leta.

Rydon tvrdi da su radovi zadovoljili i ispunili sve propise o protivpožarnoj zaštiti kao i zdravstvene i sigurnosne standarde. Ali kancelar Philip Hammond je tvrdio da je obloga koja je zabranjena za zgrade u drugim delovima Evrope i Amerike, zabranjena i u Velikoj Britaniji.

Govoreći na televiziji BBC1, Hammond je rekao: „Moje shvatanje kada su obloge u pitanju je da je ovo zabranjena i zapaljiva obloga koja je zabranjena u Evropi i SAD-u".

„Dakle, postavljaju se dva odvojena pitanja: Prvo je: Da li su naši propisi tačni i dozvoljavaju „ispravne“ vrste materijala a zabranjuju pogrešne? Drugo pitanje je: Da li su propisi ispravno poštovani?"

Slika. Izgorela „Grenfell“ kula (foto: Getty, preuzeto sa www.dezeen.com)

„To će biti predmet istraživanja ali takođe i predmet za krivičnu istragu".

Ali njegove tvrdnje je izazvao John Cowley, generalni direktor CEP Architectural Facades, u čijem je vlasništvu Omni i koji je izradio panele za oblaganje.

„„Reynobond PE“ nije zabranjen u Velikoj Britaniji. Postojeći građevinski propisi dozvoljavaju njegovu upotrebu i u niskogradnji i u visokogradnji", rekao je Cowley u saopćenju objavljenom nakon izjave Hammonda na televiziji

On umesto toga preusmerava odgovornost na projektante, izvođače i arhitekte.

„Ključno pitanje sada je da li je celokupna spoljašnjost zgrade bila pravilno testirana, a potom i overena od strane nadležnih organa, pre nego što je počelo sa realizacijom projekta", dodao je Cowley.

Vlada Velike Britanije pokrenula je javnu istragu o požaru u „Grenfell“ kuli, kao i hitnu reviziju 4000 sličnih stambenih zgrada.

Emma Dent Coad, političarka i pisac, rekla je da smatra da su materijali niskog kvaliteta igrali glavnu ulogu kod požara.

„Ne smem ni da pomislim da su materijali lošeg kvaliteta i građevinski standardi mogli da učestvuju u ovom užasnom događaju", rekla je za list The Guardian.

Remont zgrade iz 1970-ih delimično je vezan za gentrifikaciju područja, a planska dokumenta radova ukazuje na poboljšanje izgleda zgrade.

Mnogi stanovnici kule su pokazivali zabrinutost oko radova na površinskom sloju.

Podneto je najmanje 10 žalbi stanovnika ove kule u vezi sa rizikom od izbijanja požara, otvoren je i blog  „Grenfell Action Group“ gde su se stalno žalili i ponavljaju kako niko nije želeo da ih čuje i kako su se mnogi oglušili na njihove apele.

Oven Haterli je za Dezeen rekao da je požar ogledalo široko rasprostranjenog zanemarivanja stambenih visokospratnica u Velikoj Britaniji.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;