INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Fasada „Grenfell“ kule jeftina i zapaljiva

20.06.2017. | Jessica Mairs | Dezeen

Fasadna obloga koja je korišćena za renoviranje „Grenfell“ kule identifikovana je kao jeftinija i zapaljivija opcija, usled zbunjenosti oko toga da li je taj materijal legalan u Velikoj Britaniji.

Fasadna obloga koja se koristila u nedavnom renoviranju kule u zapadnom delu Londonu bila je jeftinija od dve varijante koje je proizvođač Omnis ponudio za posao, navodi se u listu The Guardian.

„Reynobond PE“ (polietilenski) paneli koji su odabrani pre nego „Reynobond FR“ (vatrootporni) paneli su jeftiniji svega 2 funte po kvadratnom metru.

Aluminijumski kompozitni paneli, koji imaju jezgro napravljeno od zapaljivog plastičnog polietilena, ugrađeni su u sklopu nedavnog remonta ove 24-spratne kule koja se nalazi u blizini Notting Hilla. Vrednost radova  je iznosila 8,7 miliona funti.

Obloga je brzo identifikovana kao nebezbedna, odnosno da može da potpomogne u širenju vatre, što se i dogodilo kada je izbio požar i odneo živote 79 ljudi koji su tu živeli.

Londonska firma Studio E Architects i izvođač Rydon su nadgledali renoviranje zgrade koja je sagrađena sedamdesetih godina i završili posao prošlog leta.

Rydon tvrdi da su radovi zadovoljili i ispunili sve propise o protivpožarnoj zaštiti kao i zdravstvene i sigurnosne standarde. Ali kancelar Philip Hammond je tvrdio da je obloga koja je zabranjena za zgrade u drugim delovima Evrope i Amerike, zabranjena i u Velikoj Britaniji.

Govoreći na televiziji BBC1, Hammond je rekao: „Moje shvatanje kada su obloge u pitanju je da je ovo zabranjena i zapaljiva obloga koja je zabranjena u Evropi i SAD-u".

„Dakle, postavljaju se dva odvojena pitanja: Prvo je: Da li su naši propisi tačni i dozvoljavaju „ispravne“ vrste materijala a zabranjuju pogrešne? Drugo pitanje je: Da li su propisi ispravno poštovani?"

Slika. Izgorela „Grenfell“ kula (foto: Getty, preuzeto sa www.dezeen.com)

„To će biti predmet istraživanja ali takođe i predmet za krivičnu istragu".

Ali njegove tvrdnje je izazvao John Cowley, generalni direktor CEP Architectural Facades, u čijem je vlasništvu Omni i koji je izradio panele za oblaganje.

„„Reynobond PE“ nije zabranjen u Velikoj Britaniji. Postojeći građevinski propisi dozvoljavaju njegovu upotrebu i u niskogradnji i u visokogradnji", rekao je Cowley u saopćenju objavljenom nakon izjave Hammonda na televiziji

On umesto toga preusmerava odgovornost na projektante, izvođače i arhitekte.

„Ključno pitanje sada je da li je celokupna spoljašnjost zgrade bila pravilno testirana, a potom i overena od strane nadležnih organa, pre nego što je počelo sa realizacijom projekta", dodao je Cowley.

Vlada Velike Britanije pokrenula je javnu istragu o požaru u „Grenfell“ kuli, kao i hitnu reviziju 4000 sličnih stambenih zgrada.

Emma Dent Coad, političarka i pisac, rekla je da smatra da su materijali niskog kvaliteta igrali glavnu ulogu kod požara.

„Ne smem ni da pomislim da su materijali lošeg kvaliteta i građevinski standardi mogli da učestvuju u ovom užasnom događaju", rekla je za list The Guardian.

Remont zgrade iz 1970-ih delimično je vezan za gentrifikaciju područja, a planska dokumenta radova ukazuje na poboljšanje izgleda zgrade.

Mnogi stanovnici kule su pokazivali zabrinutost oko radova na površinskom sloju.

Podneto je najmanje 10 žalbi stanovnika ove kule u vezi sa rizikom od izbijanja požara, otvoren je i blog  „Grenfell Action Group“ gde su se stalno žalili i ponavljaju kako niko nije želeo da ih čuje i kako su se mnogi oglušili na njihove apele.

Oven Haterli je za Dezeen rekao da je požar ogledalo široko rasprostranjenog zanemarivanja stambenih visokospratnica u Velikoj Britaniji.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

ILGRAD
ILGRAD
BEOGRAD-PINOSAVA
www.ilgrad.rs

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;