INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Fantastično japansko obdanište prikuplja lokve kišnice da bi se deca u njima igrala

29.06.2015. | Inhabitat

Uzimajući u obzir važnost igre u prirodi od malih nogu, arhitektonski biro Hibino Sekkei je projektovao vrtić gde deca mogu da se igraju na kiši.

Smešteno u gradu Kumamotou, obdanište Dai-iči Jočien je inovativna arhitektura sa otvorenim dvorištem koje akumulira kišnicu kako bi se formirala velika lokva na podu. Tokom suvih dana, prostor se koristi za igre sa loptom, pa bez obzira da li pada kiša ili sija sunce, ovi klinci će se igrati.

Deca širom sveta obožavaju barice, dok su odrasli često previše zabrinuti da se njihova deca ne pokvase, da im ne bude hladno i da se ne razbole. Ali ovaj jedinstveni vrtić u Japanu podstiče decu da se igraju na kiši, sa unutrašnjim dvorištem koji omogućava formiranje male barice posle padanja kiše.

A kada je dvorište suvo, ono čini divan teren za igranje bagmintona ili bejzbola. Zatim, tokom zime, prostor unutrašnjeg dvorišta se pretvara u klizalište na ledu.

Ceo projekat obdaništa, kao i njegov nastavni plan i program, je raznovrsan, srećan, fleksibilan i nesuputan, sa puno staklenih zidova i prirodne svetlosti. Takođe, kako bi naučili decu da paze na svoje stvari, njihovi roditelji su u obavezi da kupe pojedinačne stolove i stolice, koje deca čuvaju i održavaju dok ne krenu u osnovnu školu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;