Solarna bolnica na Novom Zelandu leči pacijente sa održivim dizajnom

17.06.2015. | Arch Daily

Dobar projekat može učiniti ljude zdravijim i to je najviše tačno u projektovanju bolnica. Bolnica „Kathleen Kilgour Centre“, projektovana od strana arhitektonskog biroa Wingate + Farquhar Architects, je odličan primer bolnice čiji projekat je usmeren na potrebe pacijenata i poboljšanja njihovog zdravlja, uz ekološki dizajn koji štiti dobrobit okruženja.

Energetski efikasna klinika za terapiju zračenjem je smeštena u gradu Tauranga na Novom Zelenadu i njen krov krasi jedna od najvećih solarnih mreža u toj zemlji. Trospratni centar je završen prošle godine i pruža usluge tretmana zračenja za oko 600 pacijenata obolelih od raka.

Zgrada površine 3.000 metara kvadratnih je završena sa prepoznatljivim krovom u obliku testere koji optimizuje efikasnost krovne solarne mreže od 450 metara kvadratnih i maksimizuje prirodno osvetljavanje i ventilaciju.

Bolnica je većinom obložena sa belim čeličnim panelima sa suočenim profilima, dok istureni zeleni elementi za zasenčavanje dodaju nijanse svetlih boja. Arhitekte su stvorile toplu atmosferu projektovanjem rasporeda koji je jednostavan za navigaciju i ispunjen sa prirodnim svetlom, prirodnim materijalima, visokim plafonima i velikim zelenim zidovima.

Veliki zastakljeni otvori uokviruju poglede na pejzaž, uključujući i poglede na udaljenu planinu Kaimai. Solarna bolnica takođe koristi energetski efikasno osvetljenje, veliku termalnu masu, solarno grejanje vode i sakupljanje kišnice.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Cane 02.08.2021.
To rušenje objekata ne ide nikom u prilog,p...
Jovan Vranjes 02.08.2021.
Opstina zemun nam je prodala placeve sve po...
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece