INFONET-468X60-BANNER

Tropska kuća ostaje prirodno hladna zahvaljujući geometrijskom betonskom omotaču

04.06.2015. | Arch Daily

Jedinstvena Tropska kutijasta kuća u Kuala Lumpuru koristi geometrijske betonske oblike da stvori prirodno hladne privatne prostore za potrebe jedne porodice u sred džungle.

Kuća je projektovana od strane arhitektonskog biroa WHBC Architects, a njena betonska fasada integriše unutrašnje prostore za bujnim zelenilom i cvećem, omogućavajući porodici da uživa u flori u prirodnom hladu. Perforirani betonski omotač kuće blokira jako tropsko sunce, podstičući rast biljaka u šupljinama.

Kontrola unutrašnjih temperatura je važan faktor prilikom projektovanja kuća u tropskim područjima. Kako bi se izborio sa žestokim suncem na održivi i ekonomični način, arhitektonski biro WHBC je projektovao zanimljivu betonsku fasadu nepravilne pravougaone mreže koja se proteže od tla i dostiže plafonse kuće.

Ova mreža deluje kao filter sunca, blokirajući pasivno direktne sunčeve zrake, uz istovremeno omogućavanje prodora dovoljne količine svetlosti u enterijer. Sa različitim veličinama pravouganika i kvadrata, intenzitet svetlosti varira u različitim prostorijama širom doma.

Kuća je smeštena na travnatoj padini, a većina stambenih oblasti je raspoređena tako da bude izdignuta iznad tla, pružajući stanarima poglede na okolna stabla iz brojnih soba ove prostrane kuće.

Na prvom spratu se nalaze dnevna soba i trpezarija koje se otvaraju ka mirnom bazenu. Ukrštene senke su bačene preko cele prostorije sa bazenom, zahvaljujući perforiranoj betonskoj fasadi. Prvi sprat takođe uključuje polu-zatvorenu baštu koja nudi panoramske poglede na šumu.

Na drugom spratu se nalaze spavaće sobe koje su direktno okrenute ka bujnim krošnjama, koje u tropskoj klimi deluju kao elementi za zaštitu privatnosti od prolaznika.

U prizemlju kuće je smeštena garaža i tehničke prostorije koje odvode vlagu od ostatka kuće, održavajući je hladnom i suvom.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;