Crveno pozorište u Londonu koje se prirodno hladi sa četiri dimnjaka

27.05.2015. | Inhabitat

Arhitektonski biro Haworth Tompkins je projektovao privremenu zgradu koja će služiti kao zamena za pozorište „Cottesloe“, dok ono prolazi kroz jednogodišnje renoviranje u Londonu.

Ispunjeno sa recikliranim sedištima i obložen u grubo rezanom drvetu koje se 100 odsto može reciklirati, privremeno pozorište je u oštrom kontrastu sa svojim betonskim okruženjem. A, ono što njene održive karakteristike prebacuje na viši nivo su četiri ugaona dimnjaka koji prirodno hlade strukturu kroz niz naslaganih ventilacionih sistema.

Drveno oblaganje odaje počast prvobitnom Narodnom pozorištu projektovanom 1970-ih godina sa natur betonom i kockastom geometrijom koje imitira susedno pozorište.

Ali, to je mesto gde se završavaju sličnosti između privremenih i stalnih zgrada. Dok je originalno pozorište čvrsto i stoičko kao i svaka trajna arhitektura, privremeno pozorište je samo prolazna struktura dok traje obnova teatra.

Dobro promišljena unutrašnjost je opremljena sa prethodno korišćenim sedištima i završena sa elementima od grubog čelika i šperploče, što joj daje industrijski karakter. I najbolje od svega, kada se renoviranje originalnog pozorišta završi, ova celokupna zgrada se može demontirati i ponovo koristiti na drugim mestima.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...