INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ova divna kuća u Argentini je ukopana ispod svetog tla u Patagoniji

25.05.2015. | Architizer

Na padini sa pogledom na jezero Nahuel Huapi i veličanstvene Ande u Argentini, nalazi se upadljiva savremena kuća koja iskorišćava svoju lokaciju, energiju i poglede na najbolje moguće načine.

Vila Vizu je projektovana od strane arhitekte Alrika Galindeza i prepuna je sa predivnim unutrašnjim i spoljašnjim prostorima koji slave život u divljoj Patagoniji. Njen arhetipski oblik preuzima moderan oblik okružujućih elevacija i predstavlja omaž prvom crtežu kuće koji većina ljudi nacrta kao deca.

Prema arhitektama, kuća se nalazi na svetom tlu, gde su domoroci održavali dimne obrede spaljivanjem zelenih listova kao žrtvu bogovima. Kada bi se ceremonija završila u sumrak, šaman bi stao na stenu i šapnuo reč „Vizu“, proslavljajući činjenicu da je „univerzum u miru“. Zadatak projektovanja vile je bio jednostavan: iskoristiti što je bolje moguće parcelu i projektovati različite prostore za uživanje u životu.

Pored vizuelnog iskorišćavanja lokacije, kuća iskorišćava i svoju lokaciju pod nagibom u energetskom smislu, sa spavaćim sobama, parkingom i ulazom izgrađenih pod zemljom i zaštićenim od hladnoće.

Gornji, arhetipski volumen smešta zajedničke stambene prostore ispod crno obojene metalne fasade. Na oba kraja ovog otvorenog prostora staklo uokviruje Ande, stalno podsećajući ukućane na sveto mesto na kome se nalaze.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;