INFONET-468X60-BANNER

Otpad stabla pomorandže pretvoren u zvučnu izolaciju visokih performansi

15.04.2015. | Gradjevinarstvo.rs

Domovi mogu jednog dana da imaju koristi od poboljšane zvučne izolacije sa ukusom pomorandže nakon što su istraživači u Španiji uspeli da pretvore otpadni materijal iz stabala pomorandži u zvučnu izolaciju visokih performansi. Novi materijal je mnogo više ekološki za proizvodnju i poboljšan je u pogledu zvučne izolacije u poređenju sa konvencionalnim pločastim akustičnim gipsanim pločama.

Nove ploče se stvaraju od traka kore drveta pomorandže, koje se prikupljaju sa plantaža i stavljaju u proces razbijanja vlakana pre nego što se kombinuju sa polipropilenom, uobičajenom plastikom koja se nalazi u širokom spektru proizvoda, uključujući igračke i delove za automobile.

„Mehaničke osobine novih ploča su bolje od mehaničkih osobina gipsanih ploča. To znači da je sa istom debljinom ploče dobijena bolja akustična izolacija ili da možemo smanjiti debljinu kako bismo dobili iste nivoe akustične izolacije“, kaže doktor Hesus Alba, istraživač sa Politehničkog univerziteta u Valensiji (Universitat Politècnica de València), koji se udružio sa istraživačima sa Univerziteta u Đironu (Universitat de Girona).

„Reciklirane“ ploče imaju zvučni izolacioni potencijal od oko 29dBA, što je razlika od 2dBA (ili poboljšanje od 50 odsto) u odnosu na konvencionalne pločaste akustične gipsane ploče, koje se obično rangiraju na 27dBA.

„Ukoliko koristimo duplo izolovani panel, to jest materijal koji sadrži dve ploče i vunu za apsorpciju između, poput sendviča, poboljšanje je za oko 5dBA ili 6dBA, što znači da će izolovati više nego dvostruko od konvencionalnih zvučnih izolacija“, kaže doktor Mujte, koautor studije.

Doktor Alba kaže da nove zvučne izolacione ploče takođe ispunjavaju i ciljeve evropskog istraživačkog programa Horizon 2020, koji se fokusira na zamenu materijala koji mogu oštetiti životnu sredinu sa prirodnim ili recikliranim materijalima.

Iako su neke kompanije pokazale interesovanje za proizvod, još uvek je rano utvrditi da li će ili kada će on biti komercijalno dostupan. Doktor Alba kaže da kompanije moraju da procene troškove i da pronađu način za automatizaciju proizvodnih procesa.

Tim naučnika trenutno radi na poboljšanju sastava materijala kako bi unapredili njegova izolaciona svojstva, a takođe ispituje i koštice od maslina na sličan način kao i sa korama od pomorandžinog drveta, nakon što su ostvarili veoma obećavajuće preliminarne rezultate.

I doktor Alba i doktor Mujte kažu da korišćenje poljoprivrednih nusproizvoda, kao što je otpad iz stabla pomorandže i koštice masline, mogu da pruže značajne ekonomske koristi za industriju. Istraživanje je nedavno objavljeno u stručnom časopisu „Izgradnja i građevinski materijali“ (Construction and Building Materials).

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;