3D štampana cigla može da ohladi prostoriju sa vodom

14.04.2015. | Gradjevinarstvo.rs

Arhitekte koriste pasivne sisteme hlađenja objekata već dugo vremena, sa rešenjima koja se prostiru od upotrebe zelenih zidova, krovova, bašti, bazena, dobre orijentacije radi iskorišćavanja vetrova itd. Ali šta ako bi svaka cigla sa kojom je objekat izgrađen mogla ujedno i da ga hladi? Dizajn studio „Emerging Objects“ je osmislio 3D štampanu poroznu ciglu nazvanu „Cool Brick“ koja može biti napunjena sa vodom kako bi smanjila unutrašnje temperature u objektima.

Cigle koriste princip evaporativnog hlađenja, gde se vodena para dodaje vazduhu radi smanjivanja temperature. Ako ste ikada okačili vlažnu krpu ispred prozora kako bi ohladili povetarac koji ulazi u kuću, vi ste koristili isti princip.

Svaka 3D odštampana cigla ima trodimenzionalnu keramičku strukturu nalik rešetki koja može da zadrži vodu u svojim porama, slično sunđeru. Kada vazduh struji kroz poroznu ciglu on upija isparenu vodenu paru, postajući hladniji u tom procesu. Prema dizajnerima, ukoliko bi svi zidovi u kući bili izgrađeni od poroznih, vodom ispunjenih cigli, celokupni protok vazduha kroz njih bi mogao smanjiti unutrašnje temperature u domu.

„Ovo je alternativa klima uređajima i ventilatorima“, kaže Ronald Ril, jedan od dizajnera evaporativne cigle. „To je mnogo prirodnija taktika za pasivno hlađenje u sušnim uslovima koja štedi energiju.“

Ril je vanredni profesor na Univerzitetu Berkli u Kaliforniji, i zajedno je sa svojom kodizajnerkom Virdžinijom San Fratelo crpeo inspiraciju iz arapske arhitekture i njihovih evaporativnih prozora koji se koriste u pustinjskim podnebljima za vlaženje i hlađenje suvog, vrelog vazduha. Prozor koristi keramičke posude ispunjene vodom i pozicionirane iza drvenog paravana za hlađenje i povećavanje vlažnosti vazduha koji ulazi u objekat.

Modularne cigle su projektovane tako da se povezuju zajedno i one mogu biti naslagane na vrlo lak način i zalivene malterom radi stvaranja zida. Svaka cigla takođe ima oblik koji obezbeđuje pomalo senke, što pomaže u zaštiti površine zida od sunca i poboljšava njen učinak. Istraživači su tek započeli testiranja na prototipu kako bi odredili njene efekte hlađenje i oni veruju da bi cigle mogle da se koriste za hlađenje velikih prostorija, pa i da se pokažu korisnim u poljoprivrednim aplikacijama.

„Voda može biti dodata ciglama ručno ili preko pumpe“, kaže profesor Ril. „Ona može biti isprskana. Količina hlađenja bi zavisila od veličine zida, količine vode i protoka vazduha (pasivno ili aktivno)“.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MIGRO
MIGRO
SOMBOR-SVETOZAR MILETIĆ
www.somfy.rs

TKK BEOGRAD
TKK BEOGRAD
BEOGRAD-ZEMUN
www.tkk.rs

BAUMIT SERBIA
BAUMIT SERBIA
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.ytong.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...