INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

„NexusHaus“ je pristupačna, plus-energetska kuća izgrađena za Solarni Dekatlon 2015

23.03.2015. | Inhabitat

„NexusHaus“ je pristupačna, plus-energetska, jednospratna kuća-paviljon izgrađena od strane studenata sa Tehničkog univerziteta u Minhenu (TUM - Technische Universität München) i Univerziteta Teksas u Ostinu (UTA - University of Texas at Austin) za potrebe takmičenja Solarni Dekatlon 2015.

Prototip je izgrađen skoro u potpunosti od održivih materijala i opremljen sa efikasnim sistemom reciklaže vode i krovnim solarnim panelima. Tim studenata sa svojim profesorima trenutno gradi i testira kuću u Ostinu, Teksas.

Ovaj projekat predlaže rešavanje nedostatka pristupačnog stanovanja u Ostinu, gradu čije stanovništvo ubrzano raste. Studenti su odlučili da izgrade strukturu pomoću principa projektovanja cradle-to-cradle, pa je dom skoro u potpunosti izgrađen od obnovljivih materijala za višekratnu upotrebu, sa solarnim modulima koji su montirani na ravnom krovu.

Solarni paneli pružaju dovoljno električne energije za osvetljenje, klimatizaciju, belu tehniku i napajanje električnog automobila. Toplotna pumpa je kombinovana sa integralnim sistemom za termalno skladištenje za hlađenje i grejanje vode na ekonomski optimiziran način.

Kišnica će biti sakupljana u velikim rezervoarima i moći će da se koristi kao voda za piće uz pomoć sistema filtriranja. Otpadne vode će se koristiti za veš mašinu, sudoperu, tuširanje i ispiranje klozetske šolje, dok će akvaponični sistem pomagati u navodnjavanju biljaka.

Većina materijala koji su korišćeni u izgradnji su bez zagađivača i toksina, a komponente se mogu razmontirati i reciklirati. Tim studenata je koristio obnovljivo sirovo drvo za fasadu, dok su kupatila obnovljena sa reciklirajućim keramičkim pločicama.

Očekuje se da će „NexusHaus“ biti završena i testirana do leta, nakon čega će biti prebačena u Irvin u Kaliforniji, gde će se takmičiti sa drugim prototipima kuća na Solarnom Dekatlonu koji će se održati u oktobru ove godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;