Vila OSA u Kostariki zamagljuje linije između otvorenog i zatvorenog prostora

09.02.2015. | Arch Daily

Projektovana od strane biroa OBRA Architects za porodicu američkog doktora koji je želeo da se približi prirodi, Vila OSA zamagljuje granice između spolja i unutra. Smeštena na staroj mango farmi, ova divna kuća ima dve ose duž kojih prostori evoluiraju u struktuisane poglede na šumu. Stepenaste rampe i nadstršnice se otvaraju prema bujnom prirodnom okruženju kuće.

Kuća zauzima malo brdo i prostire se od ulaza na parcelu na vrhu brda nadole sve do samog ruba parcele. Ona poseduje različita krila koja rotiraju u osnovi i stvaraju prostorne odnose koje se oslanjaju na simetriju i postepeni razvoj. Ovaj geometrijski raspored i tretman volumena uspostavlja sekvencijalni ritam doživljavanja prostora.

Kuća uokviruje dve zidom okružene bašte sa zidnom vezom koja spaja krajeve naizmeničnih krila. Zidovi su beli štuko sa armirano-betonskom konstrukcijom. Podovi su napravljeni od poliranog betona, dok su plafoni i stolarija napravljeni od lokalno ubranog drveća.

Linija između enterijera i eksterijera je zamagljena. Suptilna tenzija je uspostavljena između kuće i prostora šume. Sa svojim otvorenim prostorima i natkrivenim terasama, kuća ima za cilj da obezbedi optimalne uslove za toplu klimu tokom cele godine, sa zaštitom od sunca tokom leta i monsuna zimi. Ona obuhvata i uokviruje pejzaž dok zadržava odmerenu blizinu šumi.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?