Dinamični zidovi koji menjaju boje

08.01.2015. | Gizmag

Tehnološka kompanija E Ink je nedavno otkrila planove za proširenje svoje delatnosti u dizajn enterijera sa svojim prototipskim filmom Prism. Iako je još rano, ova tehnologija bi mogla da stvori dinamične zidove koji menjaju boju i prikazuju animirane obrasce.

E Ink je otkrila nekoliko dragocenih detalja u vezi Prism - ona koristi bistabilnu tehnologiju displeja kompanije E Ink koja se nalazi u uređajima poput Kindle, samo što je pored toga u boji i koristi se na veoma velikom filmu koji meri približno 30 x 30cm.

E Ink elektronska tehnologija mastila je jedinstvena po tome što se može koristiti u mnogim aplikacijama pored elektronskih čitača i drugih proizvoda sa displejima“, kaže Frenk Ko, predsednik kompanije E Ink Holdings. „Film Prism će transformisati arhitektonske proizvode kako bi ih oživeo.“

Kada se opremi sa Prism filmom, celokupna soba (uključujući plafon i vrata, ali ne i podove, kako se čini) će moći da promeni boju na dodir dugmeta, ili da prikaže jednostavnu animaciju. Kompanija E Ink takođe kaže da bi zidovi obloženi sa tehnologijom mogli da se koriste za interaktivnu signalizaciju koja bi pomogla ljudima da se snađu u prostorima (tipa aerodromima, železničkim stanicama, bolnicama i sl.), a druga potencijalna upotreba bi bila za vrata koja menjaju boju kako bi obavestila prolaznike kada je neka prostorija zauzeta (tipa konferencijska sala, učionica i sl.).

Iako nisu objavljeni podaci vezani za energetsku potrošnju, kompanija E Ink tvrdi da Prism displej zahteva vrlo malu količinu energije, i da je u potpunosti programibilan, sa reflektivnim izgledom nalik štampi ili boji. Kompanija takođe kaže da je film takođe robusan - što je važan aspekt jer je potrebno da izdrži razne udare od neopreznih prolaznika.

Predstavnik kompanije E Ink je izjavio da će oni postaviti funkcionalnu instalaciju velikih razmera sa filmom Prism do kraja godine, a cena još uvek nije objavljena. On je takođe objasnio da ova tehnologija ima isključivo arhitektonsko ciljno tržište.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Edin 28.05.2020.
Kako mogu poruciti ove bruseve za poliranje...
Jugoslav 26.05.2020.
Poštovani, Sve ovo je dobro i lepo objašnj...
Milan 18.05.2020.
Koja je preporucena debljina osb ploce kad ...
Darko 11.05.2020.
Još jedan razlog više da se pravi autoput R...
Шумадинац 11.05.2020.
И тако сваке године по 10 дана? Занимљив си...