PRIJAVA-468X60-BANNER

Moderna drvena crkva se izdiže poput šiljate krune u Norveškoj

02.12.2014. | Dezeen

Kada je reč o crkvama, vi ne morate da budete nešto preterano religiozni kako bi vas njihova arhitektonska lepota privukla - a ova nedavno završena skandinavska drvena crkva je dokaz toga.

Crkva Knarkvik je projektovana od strane arhitektonskog biroa Reiulf Ramstad Arkitekter i predstavlja masu oštrih uglova od drveta koji skladno upotpunjuju planinski pejzaž norveškog grada Hordaland. Ova savremena kapela je obložena sa svetlim borovim drvetom i pravougaonim trakama stakla kako bi se stvorio unutrašnji ambijent ispunjen svetlošću.

Biro Reiulf Ramstad Arkitekter je osvojio konkurs za projektovanje crkve Knarvik 2010. godine. Kako bi prikazali poštovanje prema životnoj sredini, njihov pobednički projekat je pažljivo prilagodio hrišćansku crkvu svom kamenitom, primorskom terenu.

Arhitekte su obložile eksterijer sa tretiranim borovim letvama i projektovale oštru formu kako bi se objekat što više uklopio u ruralno, planinsko okruženje. Tri trouglaste krovne ravni koje štrče nagore čine da crkva izgleda kao da se otvara ka nebesima.

Pored verskih aktivnosti, crkva je takođe otvorena za lokalna okupljanja i služi kao platforma za umetnost, muziku i kulturni razvoj. Prirodna svetlost se prosipa kroz pravougaone prozore u dva sprata zgrade: prvi sprat se sastoji od kancelarija i sale za sastanke, dok se glavna kongregacijska sala nalazi na drugom spratu.

Za razliku od oštrih uglova spoljašnje forme, centralna tačka od vitražnog stakla u glavnoj sali je postavljena u obliku kruga. Arhitekte su takođe zamenile tradicionalne klupe sa savremenim komadima nameštaja koji su napravljeni od drvenih elemenata postavljenih na delikatnim metalnim nogama.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...
Ciceron 10.10.2022.
Pitati struku ne znaci pitati obavezno one ...
DARKO 10.10.2022.
Sve je to lepo. Samo da se konsultuje struk...

;