Konzolna, prefabrikovana BF kuća u Španiji lebdi iznad tla

24.11.2014. | Architizer

BF kuća na brdu je projektovana da ima minimalan uticaj na svoju okolinu. Odabirom prefabrikovanog sistema gradnje, arhitekte iz biroa Office of Architecture in Barcelona (OAB) su uspele da izbegnu seču postojećih drveća i ostavili netaknutom terasastu konfiguraciju parcele. Cela struktura počiva na tri metalna stuba u obliku slova V i deluje kao da lebdi u vazduhu, pružajući veličanstvene poglede na Kastelon pokrajinu u Španiji.

Kuća je organizovana oko centralnog dvorišta, koje je glavna karakteristika objekta pored konzolne konstrukcije. Sa delom objekta uronjenim u padinu, koga pridržava postojeća kamena terasa, ostatak objekta je ostavljen da lebdi nad strmim terenom. Priroda prodire u objekat i uvodi autohtonu vegetaciju u dvorište, zamagljujući liniju između unutršanjih i spoljašnjih prostora.

Samoj kući se pristupa na gornjem nivou preko rampe koja ulazi u garažu smeštenu ispod pristupnog područja. Smeštene u prednjem delu zgrade, kuhinja, dnevna soba i glavna spavaća soba su orijentisane tako da prime dovoljno sunčeve svetlosti tokom zime, dok su pride zaštićene od sunca i viška toplote sa specijalno dizajniranim profilisanim limom tokom letnjih meseci.

Topla voda za potrebe ukućana, kao i podnog grejanja se dobija preko solarnih panela, u kombinaciji sa tehnologijom toplotne cevi. Dispozicija kuće, zajedno sa svojim pravouganim rasporedom, omogućava vazdušna strujanja preko unutrašnjeg dvorišta i cele kuće. Optimizacijom prirodne ventilacije, dizajn kuće smanjuje potrebu za klimatizacijom.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...