Drvetom obloženo obdanište u Norveškoj nudi podsticajno okruženje za najmlađe

21.10.2014. | Arch Daily

Studije pokazuju da je raznovrsno i dobro projektovano okruženje u kome se uči od presudnog značaja za intelektualni razvoj deteta. Stoga, kada je norveški arhitektonski biro Reiulf Ramstad Architects (RRA) angažovan da projektuje novo obdanište u centru Osla, oni su želeli da stvore stimulativno okruženje pogodno za malu decu.

Obdanište Fagerborg je završeno tokom perioda od sedam godina, i to je objekat koji je obložen sa drvetom i koje poseduje dinamični enterijer koji je podeljen na četiri jedince koje se mogu kombinovati zajedno ili odvojeno koristiti.

Kako bi poštovao karakter okolnih stambenih zgrada sa početka 20. veka, biro RRA je obložio obdanište sa drvetom u vertikalnom pravcu kako bi uklopio strukturu u pejzaž, ali i da pruži drvenom volumenu prepoznatljiv i savremeni oblik. Jedan kraj objekta se poduže van tla u konzolnu koja štiti glavni ulaz ispod. Niz kvadratnih prozora buše fasadu na različtim visinama.

Za razliku od svoje uglavnom monohromatske fasade, unutrašnjost obdaništa je ispunjen sa umetninama, šarenim stepeništima i kapricioznim oblicima. Zgrada pruža dve jedince za decu uzrasta od 1 do 3 godine i dve jedince za decu uzrasta od 3 do 6 godina. Sve jedince dele zajedničko područje sa kuhinjom koja se nalazi u centru objekta. Vrtić je takođe smešten pored spoljašnjeg igrališta koje se može zatvoriti u slučaju hladnog vremena i kiše.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...