Nakošena kuća od cinka maksimizira upad sunčeve svetlosti

02.10.2014. | Detail

Zamislite da možete da nagnete vašu kuću kao teleskop kako bi pustili više sunca unutra. To je u suštini ono što je korejski arhitektonski biro Praud uradio sa ovom upečatljivom dvospratnom kućom blizu Seula.

Prikladno nazvana „Nakošena kuća“, ovaj cinkom obloženi objekat nadgleda udaljene planinske pejzaže i maksimizira količinu prirodne svetlosti u enterijeru.

Nakošena kuća je dvospratna rezidencija koja se nalazi na brdovitoj parceli u blizini jezera Čungpjong u Južnoj Koreji. Ona je projektovana za par penzionisanih profesora koji su želeli da imaju vikendicu gde će moći da se bave naučnim istraživanjem i pisanjem. Njen jedinstveni dizajn se sastoji od zakošene kutije obložene cinkom koja počiva na manjem volumenu sa pogledom na zelene planinske vrhove.

Ova čudna kuća je izdugnuta na južnom kraju i ima zaklonjenu drvenu terasu koja nadgleda jezero i planine u daljini. Njen enterijer je svetao i otvoren, a nagib omogućava dodatni spratni prostor, prvenstveno u vidu sobe za goste i obimne biblioteke domaćina. Podovi su drveni, a zidovi su okrečeni u belu boju koja naglašava osvežavajuću količinu prirodne svetlosti u kući.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...