INFONET-468X60-BANNER

Reciklirana oplata kao enterijerska obloga na primeru kuće Ze u Lisabonu

17.09.2014. | Designboom

U pokušaju da smanji otpad na gradilištu, arhitektonski biro Paratelier iz Lisabona je pametno reciklirao drvenu oplatu korišćenu za izlivanje betona u panele za podove, plafone i zidove u eneterijeru kuće Ze u Palmeli u Portugalu.

Orijentisana ka istaknutoj srednjovekovnoj tvrđavi, monolitna betonska kuća imitira jednostavnu geometriju tvrđave, dok prati krovne linije okolnih objekata.

Kako bi se uklopili sa šemom boja urbanog pejzaža grada Palmelia, arhitekte su pomešale oker pigment u betonsku mešavinu kako bi stvorile peščani topli ton. Betonska fasada takođe ima teksturni finiš koji je stvoren od čvorova borove oplate koje se koristila u procesu livenja.

Drvena oplata je potom očišćena i iskorišćena kao unutrašnja obloga za podove, zidove i plafone. Čak 93 odsto od drvenih panela, korišćenih kao oplata u procesu izlivanja betona, je reciklirano u izgradnji kuće Ze.

Kao i kod svoje jednostavne i uzdržane fasade, enterijer trospratne kuće odiše minimalističkom estetikom. Strateški postavljeni prozori i svetlarnik maksimalno propuštaju prirodno osvetljenje i ventilaciju. Privatne životne oblasti su smeštene na drugom spratu, dok je gornji sprat rezervisan za društvene događaje i otvara se ka spoljašnjem uređenom krovnom prostoru.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


DOKA-300X250-BANNER
SSAB-300X250-BANNER
West Balkans Machinery
TENGE-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;