Vikendica na jezeru Šarmucel u Nemačkoj

17.09.2014. | Detail

Jezero Šarmucel je popularno mesto za jedrenje koje se nalazi na oko 70 kilometara jugoistočno od Berlina. Kako bi proveo više vremena na brodu, klijent, strastveni jedriličar, želeo je da ima mesto gde će moći da odsedne tamo.

Kuća koju je izgradio stoji na najvišoj tački parcele sa drvoredima pored jezera. Zemljište se izdiže neznatno od ulice, teče kroz transparentno prizemlje i pada devet metara na drugoj strani do vode.

Arhitekte su odgovorile na želju klijenta za čvrstom formom konstrukcije tako što su projektovali kuću od betona, čijim su površinama dali rebrasti profil kao sredstvo artikulisanja volumena objekta.

U prizemlju dominiraju izložene betonske površine. Obešene čelične stepenice dele veliki prostor bez stubova u različite zone. Gornji sprat je obložen u potpunosti sa daskama od bora - što se ne razlikuje mnogo od kabine na jahti. Ovde su svi konstruktivni elementi orijentisani u različitim uglovima, a klizna vrata duž zastakljene fasade stvaraju anfiladu pored lođe i pomažu u ublažavanju strogog rasporeda.

Za razliku od prizemnih zidova sa svojom izolacijom u sredini, krov i spoljašnji zidovi na gornjem nivou su izolovani iza unutrašnje drvene obloge. Spojevi između vertikalnih i kosih oblasti izloženog betonskog omotača su projektovani bez odstupanja. Oluci su integrisani u betonske krovne površine.

Valovita spoljašnja tekstura, stvorena od strane pravougaonih drvenih traka prikovanih na oplatne panele, nastavlja preko ivice, objedinjujući celu zapreminu. Spojevi između betonskih površina su ohrapavljene. Rupe u krovu su zapečaćene sa konusnim umecima od fibrocementa.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Suza 06.05.2021.
Kako se odrzavaju betonske kade?
Biljana 05.05.2021.
U mnogim zgradama u bg place se grejanje in...
Marko 05.05.2021.
Sve piše, osim kako i gde da se prijavimo.....
Vesna 04.05.2021.
Kako mogu da se prijavim za tu subvenciju k...
Ozrenka 03.05.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije na ...