INFONET-468X60-BANNER

Bečka stiska: Kuća CJ5 nudi uska rešenja za urbanu gustinu

21.07.2014. | Gizmag

Beč nikako nije najviše naseljena metropola na svetu, ili čak u Evropi. I pored toga, arhitektonski biro Caramel Architects je projektovao kuću na periferiji grada koja pruža model za stanovanje sa smeštanjem više ljudi u manji prostor bez odustajanja od pogodnosti kao što su prirodna svetlost i privatni baštenski prostor.

Procenjuje se da će 70 odsto svetske populacije živeti u gradovima do 2050. godine. S time u vidu, pitanja o tome gde smestiti sve te nove stanovnike su počela da se pojavljuju. Za mnoge urbaniste, odgovor leži u soliterima. Kuća CJ5 je delo austrijskog biroa Caramel Architects i nudi drugačije rešenje.

Prototip ima niži odnos korisne i ukupne površine (udeo korisnog životnog prostora u odnosu na celokupnu površinu nekretnine) nego većina standardnih tipova stanovanja u bečkom okrugu u kome je smeštena. To znači da se više parcele koristi za životne funkcije i da ima manje otpadne površine parcele.

Biro Caramel je postigao ovo maksimalno korišćenje prostora upotrebljavanjem užeg plana (5 sa 35 metara) i upotrebom celokupnog raspoloživog prostora. Na primer, široko otvoreno stepenište sadrži kuhinjske elemente i trpezarijski nameštaj.

Ali u ovoj kući se ne radi samo o smeštanju života u mali prostor. Kuća CJ5 je trospratni objekat od 170 metara kvadratnih koji postiže visok kvalitet životne sredine sa prostorima koji se ulivaju jedan u drugi. Horizontalni i vertikalni otvoreni plan omogućava povećanje osećaja prostornosti unutrašnjosti. Životne oblasti se protežu ka dvorištu, povećavajući ukupnu površinu za opuštanje i zabavu, a terasa na spratu čini skroman unutrašnji prostor mnogo više luksuznim.

Visoka, uzana struktrua takođe povećava prodor prirodne svetlosti. Umotana u beli beton, kuća ima skulpturalno prisustvo pošto trenutno nije okružena sa svih strana sa drugim objektima i deluje čvrsto i gusto. Ali, unutra prostori dobijaju dovoljno sunčeve svetlosti kroz prozore na ulaznoj fasadi, preko velikih svetlosnih bunara i preko širokog otvora u dvorištu.

Projekat kuće CJ5 uključuje sve karakteristike i funkcije koje se očekuju od modernog doma, kao i garažu i bioskopsku sobu, kao i otvoreno dvorište / vrt u centru koji prokosi svim bezizglednim pojmovima koji se vezuju za prenaseljenost i urbanu gustinu. Sve funkcije rade oko i kroz dvorište, i nijedan prostor nije ostao upražnjen.

Pažnja na materijalima takođe čini ovu kuću više nego privlačnu opciju nego što bi prostorne mere to mogle sugerisati. Betonski zidovi sa teksturom oplate, kao i hrastov parket su korišćeni širom kuće. Ovaj kontinuitet materijala takođe pomaže u tome da se enterijer oseća kao veliki otvoreni prostor koji se grana u različitim zonama.

Ovaj prototip je projektovan sa jednom spavaćom sobom i ekstra prostorom za „atelje“ koji se može koristiti i za spavanje, takođe. Garaža se takođe može koristiti za studio prostor, pošto je trenutni stanar umetnik. Pošto je CJ5 model koji se može replicirati, struktura je projektovana tako da bude deo serije takvih domova. Kuća je smeštena u trostrani zaštitni zid, koji omogućava da se dalji niz kuća gradi odmah pored nje.

Kuća CJ5 je skoro u potpunosti energetski nezavisna, makar prema arhitektama. Ona dobija sopstvenu energiju iz fotonaponskih panela koji se nalaze na delu krova koji se suočava sa jugom, i ona koristi toplotnu pumpu vazduh-voda, koja konvertuje energiju iz spoljašnjeg vazduha za potrebe grejanja vode. Kuća je takođe izgrađena sa velikim izolacionim vrednostima.

Iako je ovo nesumljivo privlačna kuća podesna za život, pitanje i dalje ostaje kako bi takav model mogao da zameni višespratne stambene blokove, posebno kada imamo u vidu broj porodica kojima će trebati najmanje dve ili tri spavaće sobe. Ali, ideja kondenzacije prostora uz povećanje kvaliteta dizajna je svakako znak razmišljanja u pravom smeru.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;