INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Redefinisanje vetrenjača: Vetroelektrana koja generiše sopstveni vetar cele godine

04.07.2014. | Gizmag

Kada mislimo o energiji vetra, mi obično zamišljamo ogromne vetrenjače koje se nalaze na vrhovima velikih kula, tamo gde one mogu da iskoriste što veće brzine vetra. Ali, kompanija iz SAD-a Solar Wind Energy želi da u potpunosti prevrne energiju vetra naglavačke sa elektranom „Solar Wind Downdraft Tower“, koja smešta vetroturbine u podnožju tornja i generiše sopstveni vetar kako bi ih pokrenula.

Opisana od strane kompanije kao prva hibridna solarna-vetro obnovljiva energetska tehnolgija na tržištu obnovljivih izvora energije, toranj u centru sistema generiše potisak vazduha koji pokreće vetroturbine pozicionirane oko baze. Ovo se postiže korišćenjem niza pumpi koje guraju vodu do vrha tornja visokog 685 metara, gde se izbacuje preko otvora u obliku fine magle. Magla zatim isparava i apsorbuje se od strane vrućeg, suvog vazduha, hladeći time vazduh i čineći ga težim od toplijeg vazduha van tornja.

Ovaj vodom ohlađen vazduh zatim pada kroz šuplji toranj pri brzinama do i preko 80 km/h. Kada dostigne tlo kule, vazduh se usmerava u aerotunele koji okružuju bazu tornja, okrećući vetroturbine koje se nalaze u tim tunelima. Iako sistem zahteva velike količine vode, najveći deo vode izbačen na vrhu tornja je zaraobljen na dnu i recirkulisan kroz sistem, tj. upumpavan nazad na vrh sa delom energije generisanom sa turbinama na vetar.

Na ovaj način, kompanija tvrdi da sistem može da generiše električnu energiju 24 sata dnevno, 365 dana u godini, kad se nalazi u toploj, suvoj oblasti - mada bi proizvodnja električne energije bila smanjena zimi. U zavisnosti od geografskog položaja kule, proizvodnja električne energije takođe može biti dopunjena kroz korišćenje vertikalnih „vetro lopatica“ koje bi zarobile preovlađujuće vetrovi i kanalisale ga u kulu.

Kompanija Solar Wind Energy kaže da je razvila sopstveni softver koji je sposoban za utvrđivanje mogućnosti proizvodnje električne energije kule na osnovu klime u geografskim regionima širom sveta. Kompanija kaže da korišćenjem softvera oni mogu da predvide dnevne energetske izlaze kule na osnovu njene lokacije i veličine.

Na osnovu najnovijih specifikacija dizajna, kompanija kaže da bi toranj projektovan za lokaciju u blizini San Luisa u Arizoni, SAD, imao kapacitet maksimalne proizvodnje po satu do 1.250MWh po sunčanom danu. Međutim, kada se uzme u obzir mogućnost smanjene proizvodnej tokom zimskih meseci, prosečni jednočasovni izlaz po danu izlazi na oko 435MWh.

Kompanija ističe da će njihovi tornjevi kada budu izgrađeni (korišćenjem konvencijalnih materijala, opreme i tehnika) biti sposobni za rad tokom cele godine, nezavisno od brzine vetra i praktično bez ugljeničnog otiska, potrošnje goriva i stvaranja otpada.

Ranije ove godine, kompanija Solar Wind Energy je stekla potrebne lokalne dozvole kako bi nastavila sa razvojem svog prvog tornja u blizini San Luisa u saveznoj američkoj državi Arizona. Projekat je dobio podstrek pre neku nedelju kada su objavili sporazum o finansiranju sa kompanijom JDF Capital, koja će obezbediti 1.585.000 dolara. Solar Wind Energy kaže da takođe istražuje potencijalne lokacije u Meksiku, koji bi pored Bliskog istoka, Čilea i Indije, bio idealno mesto za ovu tehnologiju u pogledu klime.

Video snimak ispod objašnjava princip rada kule:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;