INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kako gradovi koristite dizajn da oteraju beskućnike

27.06.2014. | O-Ruk

Početkom juna meseca, neko je postavio na internetu fotografiju niza metalnih šiljaka ugrađenih u zemlju ispred londonske stambene zgrade.Ovi šiljci imaju za cilj da obeshrabre beskućnike da spavaju u toj oblasti, a njihovo prisustvo izazvalo negodovanje u javnosti. Londonski gradonačelnik nazvao je šiljke “ružnim, pogubnim i glupim”. Gradonačelnik Montreala zove slične šiljke u svom gradu “neprihvatljivim”. Demonstranti su sipali beton preko gomile šiljaka ispred Tesco supermarketa. Nakon što je potpisana peticija skoro 130 000 ljudi, šiljci su uklonjeni ispred londonske stambene zgrade i Tesco supermarketa, kao i u centru Montreala.

Hoće li se zabrinutost javnosti preko šiljaka proširiti i na druge manje očigledne slučajeve dizajna protiv beskućnika? Možda prvi korak leži u prepoznavanju političkog karaktera prostorinih elemenata svuda oko nas.

Primer svakodnevne tehnologije, koja se koristi da zabrani određene aktivnosti su “skejtbord prepreke”. Ovi elementi, ponekad se nazivaju “skatestoppers” ili “svinjske uši”, sprečavaju skateboardere da rade trikove i klizaju se po gelenderima ili bruse horizontalne ivice. Eho demonstranata vandalizovao je šiljke protiv beskućnika, skateboarderi nalaze načine za borbu ili prilagođavanje ovim merama. Na primer, postoji obilje YouTube video snimaka u kojima se prikazuju korisni alati za prevazilaženje prepreka.

Primer sveprisutnog odvraćanja beskućnika je tehnologija klupi, koja ima za cilj da obeshrabri spavanje, po istim. Postoje čak i klupe napravljene da budu neprijatne za duže sedenje. Nažalost, takvi projekti su posebno česti u metroima, autobuskim stajalištima i parkovima, koji predstavljaju beskućnicima bezbedno javno mesto za spavanje.

Beskućništvo je rasprostranjen problem i rešenja nisu ni jednostavna ni laka, ali po pitanju dizajna i politike javnih prostora, važno je da se sagleda i ova mnogobrojna društvena grupa. Vraćajući se na primer na skejtbord, iznenađujući izazov za arhitekte bio je u slučajevima Oslo Opere i Phaeno Naučnog centra u Nemačkoj. Ovi objekti su izgrađeni imajući u vidu i skateboarding, a dizajnirani su uz konsultacije sa skateboarderima. Dizajn ove vrste snažno preispituje osnovne pretpostavke o tome kako izgraditi javne prostore.

Zapitajte se da li ste bili zgroženi idejom o dizajnu urbanog prostora protiv beskućnika. Ako je tako, onda bi trebalo da imate iste probleme u vašem gradu sa drugim manje očiglednim elementima, koje odvraćaju beskućnike, poput dizajna klupa za prevenciju sna. Ovo pitanje se odnosi i na gradonačelnike i gradske arhitekte širom sveta.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;