Otvorena najveća solarna elektrana u Arizoni

05.05.2014. | Inhabitat

Negde između Jume i Feniksa u državi Arizona, SAD, na nenaseljenom delu zemljišta od 970 hektara, završena je izgradnja najveće u potpunosti operativne solarne elektrane na svetu. Poznata pod imenom „Aqua Caliente“, obnovljiva elektrana može da generiše 290 megavata na vrhuncu snage, što je dovoljno za napajanje 230.000 domova i uporediva je sa energetskom proizvodnjom prosečne termoelektrane na ugalj.

Električna energija će biti korišćena od strane kompanije Pacific Gas and Electric Co. iz San Franciska, i samo je jedan od koraka u planu države Kalifronije da dobija trećinu svoje energije iz obnovljivih izvora energije.

Projekat je u vlasništvu kompanija NRG Energy i MidAmerican Solar i izgrađen je od strane kompanije First Solar korišćenjem njihovih tankih solarnih panela koji pretvaraju svo to jugozapadno sunce u čistu energiju. Projekat je delimično finansiran sa državnim kreditom u iznosu od 967 miliona dolara i imenovan je Solarnim projektom godine od strane organizacije Obnovljivi energetski svet (Renewable Energy World).

Sve u semu, projekat solarne elektrane „Aqua Caliente“ će pomoći da 324.000 tona emisija ugljen-dioksida ne dospe u atmosferu svake godine, što je u suštini kao uklanjanje 70.000 automobila sa puteva. Projekat je takođe obezbedio i 400 radnih mesta tokom izgradnje.

Kompanija NRG Energy poseduje još 9 drugih solarnih postrojenja u tri različite države u Sjedinjenim Američkim Državama, ali masivno postrojenje „Aqua Caliente“ je najveće. Kompanija takođe ima u vlasništu solarnu termalnu elektranu Ivanpah (o kojoj smo pisali ovde), a koja koristi ogledala za koncentrisanje solarne svetlosti za stvaranje energije. Elektrana Ivanpah je proradila u februaru ove godine, i iako je imala svoje probleme, ona je dodala ogromnih 392 megavata solarne energije u kalifornijsku elektro-mrežu.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 26.10.2021.
Samo da ne bude ko cvetni trg ili plato kod...
Ante 23.10.2021.
Недавно је Предcедник обећао да ће радови п...
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...