Pena od drveta može biti novi oblik „zelene“ termoizolacije

09.04.2014. | Gradjevinarstvo.rs

Termoizolovanje vašeg doma vam pomaže u zaštiti životne sredine smanjenjem potrošnje svoje energije, ali nažalost, većina termoizolacionih materijala koji se koriste u domovima su na bazi naftnih derivata, te samim tim nisu baš nešto ekološki. Istraživači sa nemačkog Fraunhofer instituta za istraživanje drveta su međutim razvili navodnu zeleniju alternativu za koju oni tvrde da funkcioniše podjednako dobro kao i ostali termoizolacioni materijali. Radi se od pene napravljene od drveta.

Kako bi se proizvela pena, delovi drveta se prvo izmelju na vrlo male čestice, tako da se mogu formirati u pulpu. Zatim se gas dodaje u tu pulpu, koji od nje pravi penastu konzistentnost. Kada se ta smesa stvrdne – uz proces koji je „potpomognut sa prirodnim susptancama koje se nalaze u drvetu“ – dobija se suva, porozna pena. Gotov proizvod može imati oblik ili črvstog panela od pene ili fleksibilne prostirke. Pulpa se takođe može pretvoriti u penu preko indukovanih hemijskih reakcija.

„Analizirali smo naše penaste proizvode u skladu sa važećim standardima za izolacione materijale“, rekao je profesor Volker Tol (Volker Thole) sa Fraunhofer instituta za istraživanje drveta. „Rezultati su bili veoma obećavajući; naši proizvodi su postigli odlične rezultate u pogledu njihovih termo-izolacionih i mehaničkih osobina, kao i u pogledu njihovih vlago-otpornih karakteristika.“

Dok drugi izolacioni materijali na bazi drveta i vune već postoje, oni imaju tendenciju da se tokom postavke i vremenom oslobađaju od vlakana, kao i da se ona (vlakna) kompresuju u sredini nakon slaganja izolacije.

Tim istraživača sa Fraunhofer instituta sada izučava koje vrste drveta najbolje funkcionišu, a pored toga se i bave mogućim načinima na koji se proizvodnja može povećati na komercijalno dostupne nivoe. Nepotrebno je reći, ekološke odlike pene od drveta će u velikoj meri zavisiti od broja drveća potrebnih za proizvodnju materijala, kao i od samog načina njihovog dobavljanja. Nadamo se da će drveni otpad iz postojećih industrija moći da se koristi, kao što je slučaj sa penom na bazi drveta koja se upravo razvija na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu i Univerzitetu u Frajburgu.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...