SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Predivna geometrijska fasada štiti Nacionalnu biblioteku Kralja Fahada od vrelog saudijskog sunca

24.01.2014. | Inhabitat

Arhitektonski biro Gerber Architekten je nedavno završio jedan od najznačajnijih arhitektonskih i kulturnih projekata u Rijadu: proširenje i renoviranje Nacionalne biblioteke Kralja Fahada. Redizajnirana biblioteka je izgrađena oko postojećeg jezgra zgrade i pruža dodatni prostor za arhiviranje knjiga, kao i dvorišnu baštu. Pozicionirana kao glavna fokusna tačka i orijentir u gradu, elegantna Nacionalna biblioteka je pokrivena upečatljivom geometrijskom fasadom koja služi i kao zaštita od sunca.

Prvobitno izgrađena 1980-ih godina, stara zgrada biblioteke se sastoji od krstastog rama izgrađenog od armiranog betona. Kako bi proširili biblioteku, biro Gerber Architekten je stvorio kuboidnu strukturu koja opkoljuje i čuva postojeću zgradu.

Redefinisana kao centralni deo novoizgrađene zgrade, stara biblioteka sada služi kao unutrašnji element koji ima ukrasnu i funkcionalnu ulogu. Kupola i krov stare zgrade su zamenjeni sa nizom čeličnih i staklenih svetlarnika koji preplavljuju čitaonice sa dnevnom svetlošću.

Zakrivljena fasada od belog tekstila se obavija oko nove zgrade Nacionalne biblioteke Kralja Fahada, obezbeđujući vizuelni interes i zaštitu od sunca, zadržavajući maksimalnu penetraciju svetlosti. Svaka membranska tkanina od fiberglasa obložena teflonom je vezana za mrežu prednapregnutih kablova od nerđajućeg čelika, a one su poređene prema tradicionalnom arapskom obrascu.

 

Noću prelepa zgrada oživljava kao „gradski kulturni svetionik“ uz pomoć svetlosnog performansa koji osvetljava belu tkaninu fasade raznim bojama.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;