PRIJAVA-468X60-BANNER

Predivna geometrijska fasada štiti Nacionalnu biblioteku Kralja Fahada od vrelog saudijskog sunca

24.01.2014. | Inhabitat

Arhitektonski biro Gerber Architekten je nedavno završio jedan od najznačajnijih arhitektonskih i kulturnih projekata u Rijadu: proširenje i renoviranje Nacionalne biblioteke Kralja Fahada. Redizajnirana biblioteka je izgrađena oko postojećeg jezgra zgrade i pruža dodatni prostor za arhiviranje knjiga, kao i dvorišnu baštu. Pozicionirana kao glavna fokusna tačka i orijentir u gradu, elegantna Nacionalna biblioteka je pokrivena upečatljivom geometrijskom fasadom koja služi i kao zaštita od sunca.

Prvobitno izgrađena 1980-ih godina, stara zgrada biblioteke se sastoji od krstastog rama izgrađenog od armiranog betona. Kako bi proširili biblioteku, biro Gerber Architekten je stvorio kuboidnu strukturu koja opkoljuje i čuva postojeću zgradu.

Redefinisana kao centralni deo novoizgrađene zgrade, stara biblioteka sada služi kao unutrašnji element koji ima ukrasnu i funkcionalnu ulogu. Kupola i krov stare zgrade su zamenjeni sa nizom čeličnih i staklenih svetlarnika koji preplavljuju čitaonice sa dnevnom svetlošću.

Zakrivljena fasada od belog tekstila se obavija oko nove zgrade Nacionalne biblioteke Kralja Fahada, obezbeđujući vizuelni interes i zaštitu od sunca, zadržavajući maksimalnu penetraciju svetlosti. Svaka membranska tkanina od fiberglasa obložena teflonom je vezana za mrežu prednapregnutih kablova od nerđajućeg čelika, a one su poređene prema tradicionalnom arapskom obrascu.

 

Noću prelepa zgrada oživljava kao „gradski kulturni svetionik“ uz pomoć svetlosnog performansa koji osvetljava belu tkaninu fasade raznim bojama.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;