INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Afrička biblioteka za decu sa zidovima od nabijene zemlje

17.01.2014. | Dezeen

Dečija biblioteka sa zidovima od nabijene zemlje u Burundiju, Afrika, je sagrađena od strane belgijskog arhitektonskog biroa BC Architects i članova lokalne zajednice. Biblioteka Mujinga je prva zgrada u okviru projekta izgradnje nove škole za gluvu decu, korišćenjem lokalne materijale i građevinske tehnike uz referenciranje na autohtonu arhitektonsku tipologiju.

Biro BC Architects je razvio projekat uz pomoć pet godina starog šablona koji je dostupan na internet portalu OpenStructures. Oni su ga prilagodili potrebama programa, dodajući veliki zaštićeni hodnik koji je tipičan za tradicionalne kuće u Burundiju.

„Život se odvija uglavno u tom hodniku-tremu: susreti, odmaranje, razgovori, čekanje“, objašnjavaju arhitekte. „To je uistinu društveni prostor, od vitalnog značaja za odnose unutar zajednice.“

Blokovi od nabijene zemlje formiraju bogato obojene zidove i proizvedeni su korišćenjem para starih kompresorskih mašina. Oni stvaraju redove gusto poređanih stubova oko spoljašnjosti, pridržavajući težak krov obložen sa lokalno pečenim crepom od gline.

„Izazov ograničenih resursa za ovaj projekat je postao prilika“, rekle su arhitekte. „Uspeli smo da ispoštujemo kratak lanac snabdevanja građevinskog materijala i radne snage, podržavajući na taj način lokalnu ekonomiju, a sa izgradnjom biblioteke od materijala siromašnih ljudi (zemljom), dali smo lokalnoj zajednici osećaj ponosa.“

Široki hodnik se proteže duž jedne strane zgrade, prateći promenu u nivou između prednje i zadnje strane lokacije. Stakleni paneli su smešteni između stubova duža jedne od strana i mogu se otvoriti nalik vratima kako bi odveli posetioce do čitaonice biblioteke.

Ovde su police za knjige smeštene unutar udubljenja između stubova, dok veliki drveni sto obezbeđuje mesto za učenje, a velika ležaljka je obešena sa plafona kako bi stvorila više neformalni prostor za čitanje.

Drvene roletne otkrivaju unutrašnjost biblioteke okolini. Oni takođe otvaraju zgradu napolju ka području gde će biti izgrađena ostatak škole, koja je omeđena novim zidom od kamena.

„Veoma bitan element u burundiskoj (i, uopšte, afričkoj) arhitekturi je veoma prisutna demarkacija granica imovine. To je tradicija koja seže do plemenskih običaja sjedinjavanja porodičnih naselja“, kažu arhitekte.

Visoki plafoni unutar nove zgarde biblioteke omogućavaju poprečnu prirodnu ventilaciju, putem šablona kvadratnih perforacija koje se nalaze između blokova od nabijene zemlje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;