WA kuća u Čileu koja se poziva na tradicionalni kolonijalni stil gradnje

15.01.2014. | Dezeen

Arhitektonski biro MAPA pozajmio je elemente i boje koje se obično koriste kod kolonijalnog stila čileanskih kuća kako bi stvorio ovo svetlo crveno prebivalište u vinarskoj regiji u blizini Santjaga u Čileu. Biro MAPA projektovao je kuću WA za jednog stanara, koji je predstavio sliku tradicionalne čileanske kuće kao polaznu tačku za projektovanje.

Tipični elementi kod ovih rezidencija kolonijalnog stila uključuju centralno dvorište i spoljašnji hodnik, tako da su arhitekte dodali ove elemente u projekat i rasporedili životni prostor oko njih. Oni su takođe koristili metalne panele crvene boje sa koji su obložili spoljašnje zidove, pošto je crvena bila popularna boja koja se koristila za ovaj tip objekata.

Prostori unutar kuće su podeljeni u tri grupe, sledeći zahtev klijenta za stvaranje različitih prostora za osamu, zabavljanje prijatelja i smeštaj gostiju. Glavno dvorište je pozicioniranu između dnevne sobe i gostinske sobe, pružajući poglede na dva pravca. Ka zapadu, ono gleda na dolinu Kurakavi, dok se na istoku pogledi suočavaju sa brdom prepunim obližnjim vinogradima.

Natkriveni otvoreni hodnik se proteže duž zapadne strane zgrade. Zastakljenja pune spratne visine ga spaja sa dnevnom sobom i trpezarijom, dok terasa na jednom kraju daje scensko mesto pogodno za ručavanje na otvorenom.

Zabatni zidovi na oba kraja zgrade otkrivaju krov pod nagibom koji se proteže dijagonalno preko zgrade, stvarajući ugaone plafone po celoj kući. „Ova operacija direktno utiče na prostornu organizaciju kuće, jedinstveno podešavajući svaku oblast sa nepravilnim odnosom između neba i poda“, rekle su arhitekte.

Drveni podovi i plafoni se protežu duž cele zgrade. Tu je takođe i zastakljeno drugo dvorište koje pruža poglede na četiri različite sobe u ovoj jedinstvenoj kući u Čileu. Fotografije: Cristobal Palma

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...