Kuća iz snova za 3.600 evra

10.01.2014. | Magazin

Sajmon Dejl (Simon Dale), 32-godišnji porodični čovek iz Velsa, Velika Britanija, „naoružan“ sa motornom testerom, čekićem i idejom napravio je kuću iz snova za sebe i svoju porodicu. Za četiri meseca je napravio eko-kuću za samo 3.000 funti (oko 3.600 evra) koja izgleda kao kuće hobita iz popularnog filma „Gospodar prstenova“.

Gospodin Dejl, koji nije imao nikakvog iskustva sa obradom drveta i arhitekturom, napravio je ovu kuću koristeći ostatke drveta i materijale skupljene iz prirode.

„Kada radite nešto sami i bez ikakvog iskustva, to je mnogo zabavno jer vam to dozvoljava da budete kreativni i uživate u poslu. Kada koristite prirodne materijale za gradnju nećete pokupiti kancerogene materije koje se nalaze u većini modernih zgrada i takođe ćete značajno snizite troškove“, rekao je Dejl za lokalne medije.

Vlasnik šume im je dao zemljište za kuću u zamenu da paze na područje, prenosi Daily Mail. Nakon što je iskopao rupu, Dejl je, uz pomoć svog tasta izgradio drveni okvir za kuću. Na krov su stavili sloj trave za izolaciju i pokrili ga najlonom kako ne bi propuštao vodu. I na kraju, krov je pokriven slojem zemlje koja utapa kuću u okoliš.

„Kuća hobita“, kako je lokalno stanovništvo popularno zove, napravljena je od samoodrživih materijala, ima frižider koji se hladi pomoću vazduha, koristi solarne ploče za generisanje električne energije i umesto cementa je korišćen kreč.

„Ovim načinom života živim u harmoniji sa prirodom i sa samim sobom, radeći stvari jednostavno i koristeći što manje tehnologije“, poručuje 32-godišnji Sajmon Dejl.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Žikica 09.04.2021.
Super, mnogima od nas je pomoć bitna. Inte...
Aleksandar 09.04.2021.
Kako ste naivni, obećanje, ludom radovanje....
Tijana 08.04.2021.
Kada mogu da se prijavim i gde?
Muvica 07.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije i f...
Ljubisa 07.04.2021.
Pitanje: da li ce moci da se prijave za ref...