INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća iz snova za 3.600 evra

10.01.2014. | Magazin

Sajmon Dejl (Simon Dale), 32-godišnji porodični čovek iz Velsa, Velika Britanija, „naoružan“ sa motornom testerom, čekićem i idejom napravio je kuću iz snova za sebe i svoju porodicu. Za četiri meseca je napravio eko-kuću za samo 3.000 funti (oko 3.600 evra) koja izgleda kao kuće hobita iz popularnog filma „Gospodar prstenova“.

Gospodin Dejl, koji nije imao nikakvog iskustva sa obradom drveta i arhitekturom, napravio je ovu kuću koristeći ostatke drveta i materijale skupljene iz prirode.

„Kada radite nešto sami i bez ikakvog iskustva, to je mnogo zabavno jer vam to dozvoljava da budete kreativni i uživate u poslu. Kada koristite prirodne materijale za gradnju nećete pokupiti kancerogene materije koje se nalaze u većini modernih zgrada i takođe ćete značajno snizite troškove“, rekao je Dejl za lokalne medije.

Vlasnik šume im je dao zemljište za kuću u zamenu da paze na područje, prenosi Daily Mail. Nakon što je iskopao rupu, Dejl je, uz pomoć svog tasta izgradio drveni okvir za kuću. Na krov su stavili sloj trave za izolaciju i pokrili ga najlonom kako ne bi propuštao vodu. I na kraju, krov je pokriven slojem zemlje koja utapa kuću u okoliš.

„Kuća hobita“, kako je lokalno stanovništvo popularno zove, napravljena je od samoodrživih materijala, ima frižider koji se hladi pomoću vazduha, koristi solarne ploče za generisanje električne energije i umesto cementa je korišćen kreč.

„Ovim načinom života živim u harmoniji sa prirodom i sa samim sobom, radeći stvari jednostavno i koristeći što manje tehnologije“, poručuje 32-godišnji Sajmon Dejl.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;