IZOLACIJA-468X60-BANNER

Stanen - novi super-materijal?

28.11.2013. | B92

Kada su super-materijali u pitanju, grafen (na ilustraciji) je definitivno na vrhu liste, međutim, izgleda da će se ovo promeniti. Tim naučnika razvio je stanen – jedan sloj tankih atoma koji bi mogao da postane prvi materijal na svetu koji sprovodi elektricitet sa efikasnošću od 100 odsto na temperaturama na kojima rade kompjuteri.

Naučnici iz SLAC Nacionalne akcelerator laboratorije i sa Stenfrod univerziteta već neko vreme su razmišljali o topološkim provodnicima. Oni bi mogli da sprovode elektricitet svojim spoljnim slojem, ali ne kroz svoju unutrašnjost.

Ukoliko ovaj materijal napravite debljine jednog atoma, u teoriji on bi mogao da sprovodi struju sa stopostotnom efikasnošću – ali u temperaturnim uslovima koji nisu uvek od velike koristi.

Međutim, njihovi proračuni doveli su ih do saznanja da bi samo jedan sloj mogao da bude topološki provodnik na višim temperaturama, a ukoilko dodaju atome fluora, ova maksimalna provodljivost mogla bi da funkcioniše u toplotnom razmaku od 100 stepeni Celzijusa.

Njihov teoretski model potvrdio je ovu hipotezu – stanen zaista može ovo da ispuni. Međutim, za sada, njegovo postojanje je vezano isključivo za laboratoriju pošto je potrebno sprovesti brojne testove pre nego što naučnici mogu da ga proglase za super-materijal.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;