INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi proces reciklira retke zemne elemente iz otpadnih voda

13.11.2013. | Gizmag

Retki zemni elementi ili retki zemni metali su sastavni deo mnogih elektronskih uređaja današnjice, služeći kao magneti, katalizatori i superprovodnici. Nažalost, ovi minerali su takođe, pa, retki i samim tim veoma skupi. Nedavno su, međutim, naučnici otkrili da se neki od njih mogu povratiti iz industrijskih otpadnih voda, umesto da se vade iz zemlje.

Istraživači sa Kineske akademije nauka su već znali da nanomaterijal poznat kao nano-magnezijum hidroksid (nano-Mg(OH)2) može da ukloni neke metale i boje iz otpadnih voda. Takođe je poznato da retki zemni elementi u otpadnim vodama imaju tendenciju da budu veoma razrađeni, a time i veoma teški za ukloniti na praktični i jeftini način.

Nakon proučavanja načina na koji nano-magnezijum hidroksid dela, naučnici su počeli da proizvode posebne nanočestice u obliku sveta od ovog materijala. U laboratorijskim testovima koji su replicirali realne uslove, ove čestice su bile u stanju da zarobe više od 85 odsto od retkih elemenata rastvorenih u uzorcima vode. Naknadom korekcijom pH, bilo je moguće zatim odvojiti zarobljene retke zemne materijale iz nano-magnezijum hidroksida.

„Recikliranjem retkih zemnih materijala iz otpadnih voda ne samo da štedi resurse retkih zemnih materijala i štiti životnu sredinu, već i donosi značajne ekonomske koristi“, izjavio je tim istraživača u članku o istraživanju, koji je nedavno objavljen u časopisu ACS Applied Materials and Interfaces.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;