Tajni „Google“ projekat bi mogao transformisati građevinsku industriju

22.10.2013. | Arch Daily

Tajno razvojno odeljenje kompanije Google, Google X (odgovorno za veoma kul, iako različite, inicijative kao što su Google Glas i automobili bez vozača) navodno radi na razvoju nove tehnologije koja bi mogla transformisati građevinsku industriju - kao i samu arhitekturu! Ta tehnologija je nazvana „Genie“ (duh).

Prema Globes magazinu, izveštaj razvojnog tima projekta „Genie“, upućen suosnivačima kompanije Google Sergeju Brinu i Lariju Pejdžu, opisuje pronalazak kao platformu za saradnju zasnovanu na principu računarskog oblaka sa „aplikacijama za projektovanje koje će pomoći arhitektama i inženjerima u procesu projektovanja, naručito kod nebodera i velikih zgrada. Platforma sadrži alate za projektovanje stručnih arhitekata i inženjra i naprednu analitiku i alate za simulaciju.“

Izveštaj takođe naglašava potencijal Duha da transformiše konzervativnu građevinsku industriju, jednu od najprofitablnijih i najviše rasipničkih, tako što će je napraviti efikasnijom i više ekološkom na nivou projektovanja, izgradnje i održavanja. Izveštaj sugeriše da bi platforma mogla da uštedi između 30 i 50 odsto u troškovima izgradnje i 30 do 50 odsto u vremenu provedenom između projektovanja i završetka. Štaviše, on može generisati 120 milijardi dolara godišnje.

Globes izveštava da je uspešan prototip platforme „Genie“ izdata i dobro primljen od strane arhitekata i stručnjaka iz građevinske industrije. Nastavak razvitka platforme je prebačen sa Google X na kompaniju Vannevar Technology Inc.

Ubrzana urbanizacija sveta znači da će stambeni inventar na svetu biti udvostručen do 2050. godine, a platforma „Genie“ nastoji da sebe pozicionira kao odgovor - ne samo za ispunjavanje sve veće potražnje za novogradnjom, već i za smanjenje negativnog uticaja gradnje na planetu.

Iako su detalji još uvek najsni (na kraju svega to može biti samo poboljšana verzija SketchUp-a), ohrabrujuće je znati da posvećenost održivosti kompanije Google prevazilazi promociju zdravih građevinskih materijala i ide do strukture same industrije. Građevinska industrija trenutno troši više globalnih resursa i sirvona (50%), kao i globalne energetske potrebe (48%) od bilo koje druge industrije. Ona takođe proizvodi 40% čvrstog otpada na zemlji i 50% od svih emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte. Da li „Genie“ može biti rešenje?

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...