Tajni „Google“ projekat bi mogao transformisati građevinsku industriju

22.10.2013. | Arch Daily

Tajno razvojno odeljenje kompanije Google, Google X (odgovorno za veoma kul, iako različite, inicijative kao što su Google Glas i automobili bez vozača) navodno radi na razvoju nove tehnologije koja bi mogla transformisati građevinsku industriju - kao i samu arhitekturu! Ta tehnologija je nazvana „Genie“ (duh).

Prema Globes magazinu, izveštaj razvojnog tima projekta „Genie“, upućen suosnivačima kompanije Google Sergeju Brinu i Lariju Pejdžu, opisuje pronalazak kao platformu za saradnju zasnovanu na principu računarskog oblaka sa „aplikacijama za projektovanje koje će pomoći arhitektama i inženjerima u procesu projektovanja, naručito kod nebodera i velikih zgrada. Platforma sadrži alate za projektovanje stručnih arhitekata i inženjra i naprednu analitiku i alate za simulaciju.“

Izveštaj takođe naglašava potencijal Duha da transformiše konzervativnu građevinsku industriju, jednu od najprofitablnijih i najviše rasipničkih, tako što će je napraviti efikasnijom i više ekološkom na nivou projektovanja, izgradnje i održavanja. Izveštaj sugeriše da bi platforma mogla da uštedi između 30 i 50 odsto u troškovima izgradnje i 30 do 50 odsto u vremenu provedenom između projektovanja i završetka. Štaviše, on može generisati 120 milijardi dolara godišnje.

Globes izveštava da je uspešan prototip platforme „Genie“ izdata i dobro primljen od strane arhitekata i stručnjaka iz građevinske industrije. Nastavak razvitka platforme je prebačen sa Google X na kompaniju Vannevar Technology Inc.

Ubrzana urbanizacija sveta znači da će stambeni inventar na svetu biti udvostručen do 2050. godine, a platforma „Genie“ nastoji da sebe pozicionira kao odgovor - ne samo za ispunjavanje sve veće potražnje za novogradnjom, već i za smanjenje negativnog uticaja gradnje na planetu.

Iako su detalji još uvek najsni (na kraju svega to može biti samo poboljšana verzija SketchUp-a), ohrabrujuće je znati da posvećenost održivosti kompanije Google prevazilazi promociju zdravih građevinskih materijala i ide do strukture same industrije. Građevinska industrija trenutno troši više globalnih resursa i sirvona (50%), kao i globalne energetske potrebe (48%) od bilo koje druge industrije. Ona takođe proizvodi 40% čvrstog otpada na zemlji i 50% od svih emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte. Da li „Genie“ može biti rešenje?

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...