INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

„Svemirski brod“ skriven u planinama Bugarske

02.10.2013. | Nina Radosavljević d.i.a. | O-Ruk

Buzludzha (Turski: Buzluca – ledeni), neobičan spomenik iz vremena socijalizma u Bugarskoj, danas napušten, još uvek odaje impozantni duh starih vremena. Nalazi se na 1.441 metara na Staroj planini i na samom ulazu poručuje posetiocima: Forget your past – Zaboravite svoju prošlost.

Sam vrh je bio mesto borbi između Bugara i Turaka 1868. godine. Godine 1891. grupa socijalista, na čelu sa Dimitrom Blagoevim, su se sastali na vrhu da planiraju socijalističku budućnost Bugarske. U cilju proslave događaja, vlada na vlasti u jeku sovjetskog uticaja, odlučila je da podigne spomenik u spomen na socijalistički komunizam.

Radove na spomeniku je preduzela jedinica Bugarske armije uz pomoć brojnih zanatlija odgovornih za velike statue i murale. Velike slike Lenjina i Marksa krasile su arenu, izgrađenu za državne funkcije i proslave. Iznad čitavog prostora „blještalo“ je prozorsko okno u obliku crvene zvezde, a u čast sovjetske Rusije. Dekor je bio raskošan mešavina mermera i stakla, uključujući 500 metara kvadratnih mozaika u veličanstvenu sali, koji prikazuju bugarske i sovjetske komunističke teme.

Buzludha je bugarski najveći ideološki spomenik komunizmu. Projektovao ga je arhitekta Gueorgui Stoilov, više od 6.000 radnika je bilo uključeno u izgradnju 7 godina, uključujući i 20 vodećih bugarskih umetnika koji su radili 18 meseci na enterijeru. Univerzalno očekivana donacija od svakog građanina u zemlji formirala je veliki deo potrebnih sredstava za izgradnju ove impresivne strukture, koja je konačno otvorena 1981. godine na 1.300-tu godišnjicu osnivanja bugarske države.

Posle pada vlade sa vlasti 1989, Buzludzha je napuštena i ostala otvorena za vandalizam. Većina umetničkih dela su uklonjena ili uništena, ali i dalje stoji betonska konstrukcija. Bez očiglednog plana za revitalizaciju i renovaciju zgrade ili okolnog prostora, sa malo interesovanja aktuelne vlasti u održavanju ovaj spomenik prošlosti.

Sahranjena u betonsku strukturu spomenika, vremenska kapsula čuva poruku za buduće generacije objašnjavajući značaj zgrade.

Napomena: Tekst je u potpunosti preuzet sa internet portala O-Ruk.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;