INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

„Svemirski brod“ skriven u planinama Bugarske

02.10.2013. | Nina Radosavljević d.i.a. | O-Ruk

Buzludzha (Turski: Buzluca – ledeni), neobičan spomenik iz vremena socijalizma u Bugarskoj, danas napušten, još uvek odaje impozantni duh starih vremena. Nalazi se na 1.441 metara na Staroj planini i na samom ulazu poručuje posetiocima: Forget your past – Zaboravite svoju prošlost.

Sam vrh je bio mesto borbi između Bugara i Turaka 1868. godine. Godine 1891. grupa socijalista, na čelu sa Dimitrom Blagoevim, su se sastali na vrhu da planiraju socijalističku budućnost Bugarske. U cilju proslave događaja, vlada na vlasti u jeku sovjetskog uticaja, odlučila je da podigne spomenik u spomen na socijalistički komunizam.

Radove na spomeniku je preduzela jedinica Bugarske armije uz pomoć brojnih zanatlija odgovornih za velike statue i murale. Velike slike Lenjina i Marksa krasile su arenu, izgrađenu za državne funkcije i proslave. Iznad čitavog prostora „blještalo“ je prozorsko okno u obliku crvene zvezde, a u čast sovjetske Rusije. Dekor je bio raskošan mešavina mermera i stakla, uključujući 500 metara kvadratnih mozaika u veličanstvenu sali, koji prikazuju bugarske i sovjetske komunističke teme.

Buzludha je bugarski najveći ideološki spomenik komunizmu. Projektovao ga je arhitekta Gueorgui Stoilov, više od 6.000 radnika je bilo uključeno u izgradnju 7 godina, uključujući i 20 vodećih bugarskih umetnika koji su radili 18 meseci na enterijeru. Univerzalno očekivana donacija od svakog građanina u zemlji formirala je veliki deo potrebnih sredstava za izgradnju ove impresivne strukture, koja je konačno otvorena 1981. godine na 1.300-tu godišnjicu osnivanja bugarske države.

Posle pada vlade sa vlasti 1989, Buzludzha je napuštena i ostala otvorena za vandalizam. Većina umetničkih dela su uklonjena ili uništena, ali i dalje stoji betonska konstrukcija. Bez očiglednog plana za revitalizaciju i renovaciju zgrade ili okolnog prostora, sa malo interesovanja aktuelne vlasti u održavanju ovaj spomenik prošlosti.

Sahranjena u betonsku strukturu spomenika, vremenska kapsula čuva poruku za buduće generacije objašnjavajući značaj zgrade.

Napomena: Tekst je u potpunosti preuzet sa internet portala O-Ruk.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;