Recikliranje betona na energetski efikasan način uz pomoć robota

19.09.2013. | Inhabitat

Rušenje zgrada je prljav i energetski intenzivan posao koji zahteva upotrebu teške mašinerije, a pri ovom poslu nastaju oblaci prašine i dosta otpadnog građevinskog materijala koji uglavnom završava na deponijama.

Student sa Švedskog Instituta za dizajn u gradu Umeo, Omer Haciomeroglu, osmislio je robota koji reciklira beton na energetski efikasan način i odvaja ga od armature i drugih otpadnih materijala na samom licu mesta. Ovaj robot nosi naziv ERO i pobedio je na Međunarodnom takmičenju za dizajn (International Design Excellence Award - IDEA) u kategoriji studentskih radova.

Da bi se srušio jedan betonski zid zgrade, potrebna je teška mašinerija koja troši velike količine energije. Dodatno je potrebna i velika količina vode kako bi se sprečilo širenje prašine sa lokacije rušenja. Kada se zgrada sruši, otpadni građevinski materijal se odvozi do reciklažnog centra u kome snažne drobilice mrve beton, a metalni deo konstrukcije se topi za ponovnu upotrebu.

ERO robot za reciklažu betona može da rastavi betonski konstrukciju bez stvaranja otpada, prašine ili potrebe za dodatnim razdvajanjem otpada. Pre početka rušenja, robot se postavlja na zgradu kako bi se skeniralo okruženje i utvrdio optimalan način na koji bi trebalo izvršiti rušenje. Robot ima dva načina rada: drobljenje zida i „inteligentno“ rušenje zgrade korak po korak.

Nakon rušenja betona pomoću pumpe pod visokim pritiskom, istovremeno se vrši usisavanje i razdvajanje vode, cementa i agregata, a robot reciklira vodu za ponovnu upotrebu. Čist agregat se pakuje i šalje na druge lokacije, a armatura se čisti i seče kako bi bila spremna za ponovnu upotrebu.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

ENERSET
ENERSET
NOVI BEOGRAD
www.enerset.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Katarina 18.04.2021.
Kada i gde se moze konkurisati za subvencij...
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...
Latinka 16.04.2021.
Gde mogu da se prijavim za stolariju pošto ...