Prefabrikovana kuća izgrađena da se suprotstavi nordijskoj klimi

23.08.2013. | Gizmag

Estonski arhitektonski biro Architect 11 predstavio je novi prototip modularne stambene jedinice, nazvan Passion House M1. Namenjen da bude prvi (i najmanji) u nizu predstojećih sličnih objekata, kuća Passion House M1 može da se montira u roku od par dana, a projektovana je kao odgovarajući dom za nordijske regione i klimatske uslove.

Prefabrikovana kuća Passion House M1 može imati funkciju gostinske kuće, vikendice, kuće na plažu, ili primarnog stambenog doma. Prefabrikovana jedinica sa jednom spavaćom sobom se isporučuje sa postavljenim nameštajem, i nudi moderne pogodnosti kao što su tuš, kuhinja, pa čak i opciono sauna.

Kuća je izgrađena uglavnom od drveta, sa unutrašnjim zidovima izgrađenim od poprečno laminiranih drvenih panela, i sa spoljašnjim zidovima sa kamenom fasadom. Izolacija od mineralne vune pomaže u regulaciji temperatura, a prefabrikovana jedinica u sebi ima potpuno automatizovani sistem ventilacije.

Arhitektonski biro Architect 11 promoviše kuću Passion House M1 kao tradicionalnu kamenu kuću, umesto klimave montažne izgradnje. Biro takođe računa da je niska potrošnja energije kuće, zajedno sa sposobnošću da se izbori sa teškim nanosima snega, čine idealnom za nordijske zemlje, kao i bilo gde drugde gde vladaju slični klimatski uticaji.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Veoma sam zadovoljan sa vašim solarnim sist...
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...