INFONET-468X60-BANNER

Ekološka toplana na biomasu obložena drvetom

21.08.2013. | Designboom

„Vatrena kuća“ je kocka sa stranama od 8 metara projektovana od strane italijanskog arhitekte Mateoa Tuna (Matteo Thun) za nemačku kompaniju Ecolohe. Zgrada je izgrađena od lokalnih materijala uz pomoć lokalnih radnika, što pored samih karakteristika objekta pomaže u smanjenju ekološkog uticaja ove toplane na bio masu (biomasseheizhaus).

Fasada ove toplane je prekrivena šindrom napravljenom od ariš drveta - vrste drveta koje obilato raste u podneblju grada Bad Ajblinga u Bavarskoj. Forma objekta, posebno krov, donekle podseća na San Vito crkvu koja se nalazi u italijanskoj regiji Adiđe.

Postrojenje za grejanje vode uz pomoć biomase je ugljenično neutralno i ne proizvodi ni malo otpada pri radu. Poseduje kotao na pelet od 500kW, dok filter na izduvnom otvoru smanjuje zagađenje česticama.

Projekat je deo masterplana transformacije bivše američke vojne baze od 100 hektara u Bad Ajblingu u naselje za više od 700 porodica. Toplana, prigodno nazvana „Vatrena kuća“ (Fire House) će grejati naselje uz pomoć dodatnog kotla na gas u toku zimskih meseci, i solarne elektrane u toku letnjih meseci.

Nekoliko univerziteta i instituta prate rad toplane radi izučavanja sistema upravljanja i optimizacije toplana na biomasu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;