INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Illawarra Flame: Net-zero fibro kuća za budućnost

19.08.2013. | Gizmag

Grupa studenata sa Univerziteta Volongong (University of Wollongong) uzeo je tipičnu australijsku „fibro kuću“ i opremio je sa tehnologijom koja uključuje solarne panele, sisteme kontrole klime i energetski sistem monitoringa. Krajnji rezultat, nazvan Illawarra Flame (Ilavara plamen), je net-zero kuća koja nudi potencijalnu polaznu osnovu za transformaciju mnogih sličnih objekata u nisko-energetske domove.

Za neupućene, termin fibro kuća, koji se koristi u žargonu, se odnosi kako na kuće koje su izgrađene pomoću ploča na bazi azbesta, koje su sada zabranjene iz bezbednosnih razloga, tako i na ploče na bazi celuloze koje su nasledile azbesne.

Za fibro kuću se obično misli da je veoma energetski neefikasna, pa je za njenu transformaciju u modernu net-zero kuću - tj. kuću koja ne zahteva dodatnu energiju osim one koju sama proizvede, kao i kuću koja ne emituje ugljenik - potrebno nešto više od jednostavnog postavljanja nekoliko solarnih panela na krov.

Treća spavaća soba kuće je pretvorena u otvorenu dnevnu sobu sa trpezarijom, dok su postojeće kupatilo i vešarnica zamenjeni sa prefabrikovanim jedinicama koje funckionišu slično, ali efikasnije. Dodatna jedinica je dodata na spoljašnji zid ove spavaće sobe kako bise povećao korisni prostor, a krov je opremljen sa prozorima koji povećavaju nivo prirodne svetlosti i ventilaciju.

Pored toga, svi prozori na kući su zamenjeni sa novim, energetski-efikasnim prozorima, a celokupna kuća je izolovana sa modernom izolacijom. Reciklirano lokalno drvo iz srušenih kuća je takođe korišćeno pri izgradnji.

Električna energija kuće se dobija iz krovnog solarnog sistema od 9,4KW, koji se zaporavo sastoji od dva različita vrsta panela: tankofilmi CIGS paneli se nalaze na južnoj i severnoj strani krova kako bi zarobili slabiju sunčevu svetlost, dok je poli-kristalna fotonaponska mreža smeštena direktno na vrhu korva radi postizanja maksimalne efikasnosti pri optimalnom položaju sunca.

Kućni klimatizacioni sistem kombinuje fotonaponski termalni (PVT) vazdušni sistem, kao i termalnu masu od fazno promenljivih materijala (PCM materijala), kako bi se obezbedilo i grejanje i hlađenje, i postigao net-zero nivo.

PVT sistem funkcioniše tako što jednostavno pretvara sunčevu toplotu u toplotnu energiju za zagrevanje kuće. PCM jedinica je malo složenija, pošto ona prihvata relativnu hladnoću iz spoljašnjeg vazduha tokom noći i čuva je (obično u materijalima kao što su parafin ili slani hidrati) dok ne svane. Ovaj hladni materijal se zatim ispušta tokom dana kako bi hladio dolazni topao vazduh.

Dodatne mere uštede energije uključuju LED osvetljenje, kao i zgodni prekidač koji omogućava snabdevanje energijom samo najosnovnijim uređajima. Sistem upravljanja kućom pruža finu kontrolu nad pojedinim sistemima za uštedu energije, i omogućava stanarima da prate potrošnju energije.

Kišnica se sakuplja sa krova i skladišti u rezervoaru od 2,4 kubna metara, i koristi se za navodnjavanje i za potrebe pranja odeće. Sistem sive vode, koji filtrira upotrebljenu vodu kroz sloj trske i peščani filter, dopunjuje vodonezavisnost kuće.

I na kraju, kuća Illawarra Flame sadrži zanimljivi akvaponični sistem u kome se gaji ujedno i povrće i jestive vrste slatkovodnih riba.

„Ribe u akvarijumu proizvode azotni otpad koji se periodično ispumpava u leje cveća oko kuće“, objašnjava tim studenata. „Biljke uklanjaju hranljive materije, ostavljajući visoko kvalitetnu vodu koja se zatim vraća u akvarijum. Ovo stvara veliku količinu hrane u odnosu na ekološki uticaj sistema, uz korišćenje mnogo manje vode.“

Bilo je potrebno preko godinu dana za projektovanje i izgradnju kuće Illawarra Flame, gde je nakon toga prijavljenja na učešću za kinesko takmičenje Solar Decathlon, koje je održano početkom ovog meseca. Kuća je olako osvojila prvo mesto, sa osvojenih 957,6 od maksimalnih 1.000 bodova, što je najveći broj bodova dodeljeno ikada u bilo kom takmičenju Solar Decathlon.

Posle toga kuća je mukotrpno rasklopljena i vraćena iz Kine, i trebalo bi da bude trajno postavljena u okviru Istraživačkog centra za održivu gradnju (Sustainable Buildings Research Center) Univerziteta Volongong.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;