INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Turska učenica napravila bioplastiku od kore banane

02.07.2013. | EKOkuće

Srednjoškolka iz Turske Elif Bilgrin, zaljubljenica u nauku, došla je na neverovatnu ideju da od kore banane pokuša da napravi bioplastiku i nakon dužeg vremena uspela u svojoj nameri, što je poduhvat kome je priznanje odao i poznati američki naučni časopis Scientific American.

Elif Bilgrin, 16-godišnja učenica iz Istanbula, otkrila je nakon dvogodišnjeg ispitivanja način pretvaranja celuloze iz kore banane u bioplastiku koja bi se mogla koristiti za izolaciju kablova.

Danas se plastika uglavnom proizvodi od nafte, ali i od celuloze iz nekih prehrambenih otpadaka poput kore manga. Elif, kojoj je uzor nobelovka Marija Kiri, tvrdi ponosno da je nauka njen poziv.

Časopis Scientific American odao joj je u četvrtak priznanje i objavio razgovor sa njom, u kome je rekla da bi njen projekat mogao biti rešenje za rastući problem zagađenja uzrokovan plastikom petrohemijskog porekla.

Taj časopis za popularizaciju nauke odobrio joj je stipendiju od 50.000 dolara i mogućnost učestvovanja na takmičenju mladih naučnika koje organizuje kompanija Google.

“Što se mene tiče, ovo znači da moj projekat ima potencijal da postane rešenje velikog problema zagađenja koje je prouzrokovala obična plastika. To takođe znači da sam započela proces menjanja sveta, zbog čega se već osećam kao pobednica“, izjavila je Elifova.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;