Ukopana sportska sala biroa BIG

28.06.2013. | Dezzen

Danski arhitektonski biro BIG je nedavno završio potopljenu sportsku salu gde lučni drveni krov služi i kao brdovito dvorište. Srednja škola Gammel Hellerup je zatražila od biroa BIG da projektuje novu zgradu koja može biti korišćena za sportske sadržaje, diplomske svečanosti i društvene događaje.

Namesto da zamene postojeće školsko dvorište, arhitekte su odlučile da potope sportsku salu pet metara ispod zemlje i stvore ukrašenu povšrinu preko krova hale. Betonski potporni zidovi okružuju novu halu, gde niz vijugavih drvenih nosača daju krovu njegov lučni oblik.

Čvrsti pepeo je korišćen za pod i on je obojen sa linijama koje označavaju terene za košarku, fudbal i badmington. Odsjaj dnevne svetlosti prodire u salu kroz niz svetlarnika po obodu, dok usko osvetljenje stvara trake svetlosti duž krovnih nosača.

Podzemni hodnici povezuju salu sa postojećim školskim zgradama. Biro BIG je takođe dodao solarne panele na krovove ovih struktura kako bi generisali grejanje za novi prostor sportske sale.

Iznad sale nalazi se ukrašena površina koja je zamišljena kao mesto za neformalne sastanke, sa postavljenim urbanim mobilijarom za sedenje, tako da učenici mogu da rade u grupama, ili da se jednostavno opuste između časova.

„Za razliku od postavljanja sale ispred školske zgrade - samim tim šireći društveni život još više - nova sala stvara društvenu ključnu tačku i vezu između postojećih objekata srednje škole“, objašnjavaju arhitekte iz biroa BIG.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
stoja perkovic 25.11.2020.
Postovani,interesuju me ugradnja protocnog ...
Игор 14.11.2020.
Хвала Вам што сте поделили знање и искуство...
Darko 09.11.2020.
Bolje da je postao ministar turizma ili pra...
Bibi 04.11.2020.
Ko je raspisao tender i gde se može videti ...
Milan 03.11.2020.
Bravo super svaka cast !