„Air Villa“ - netipična vikendica

03.06.2013. | Gizmag

Holandski biro Haiko Cornelissen Architecten predstavio je izmenjeni koncept tipične panamske vikendice koja se odvaja od aktuelne forme pomoću kliznih drvenih vrata koje se prostiru duž cele širine objekta. Air vila se nalazi dvadeset minuta van grada Kero Azul u Panami, i bočni pristup njenom dizajnu ima za cilj da obezbedi energetski efikasnu stambenu jedinicu koja je maksimalno izložena okruženju.

Projektovana u saradnji sa lokalnim arhitektonskim biroom Casis Arquitectos, kuća od 74,3 metara kvadratnih koristi prednosti prosečne godišnje temperature vazduha od 24º C. Umesto zatvorene, klimatizovane strukture koje se obično koriste za vikendice, sve sobe u Air vili su organizovane u linearnom poretku duž južne ekspoziture i pruža rashladnu poprečnu ventilaciju koja vuče inspiraciju od starih panamskim kuća.

Linearni aranžman omogućava da se svaka prostorija poveže sa eksterijerom na način koji je jedinstven za vikendice u Kero Azulu, koristeći klizna vrata sa kojima se zatvara od ili povezuje sa spoljnim prostorom. Međutim, ovo nisu tipična klizna vrata; drveni paneli ispunjavaju cele severne i južne zidove svake sobe, uklapajući se u izloženu unutrašnju strukturu poput slagalice i omogućavajući prostorijama da se ohlade uz pomoć bočnih vetrova.

Planirani završetak ove kuće je u 2014. godini i pri njenoj gradnji koristiće se lokalni resursi, a karakterisaće je LED osvetljenje i solarna energija za smanjenje potrošnje. Arhitektonski biro Haiko Cornelissen Architecten objašnjava koncept iza ovog novog dizajna u video snimku ispod (napomena: video snimak je na engleskom).

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...