INFONET-468X60-BANNER

Najveća svetska farma talasa biće izgrađena u blizini obale Škotske

31.05.2013. | Inhabitat

Škotska ima 10 odsto potencijala energije talasa u Evropi, a ta nacija je skoro najavila planove iskorišćavanja tog resursa gradnjom najveće farme talasa na svetu! Kada bude izgrađena, farma će generisati 40 megavata čiste energije - što je dovoljno za snabdevanje 30.000 domova svake godine. Projekat će biti razvijen od strane kompanije Aquamarine Power nadomak obale Levis korišćenjem 50 uređaja ove kompanije, i trebalo bi da proradi do 2018. godine.

Energija talasa se ponekad smatra dalji rođakom solarne i eolske energije; ona je počela da se koristi mnogo kasnije od ostalih izvora obnovljive energije, i čak i najveća farma talasa može da generiše manje energije od malih vetroelektrana. Ono što čini iskorišćavanje talasa tako dobrim jeste činjenica da oni nikada ne staju, za razliku od vetroelektrana ili solarnih farmi - kada je zašlo sunce i kada nema vetra, talasa uvek ima.

Škotska je savršeno mesto za iskorišćavanje energije talasa. Na istočnoj strani Atlantika, njene vode su pune potrebnih kretanja koje je potrebno za generisanje stalno dostupne energije. Uređaj za sakupljanje energije talasa kompanije Aquamarine Power, nazvan Oyster, radi pomoću krilca koja se pomeraju zajedno sa talasima kako bi generisali struju. Ovi uređaji će biti postavljeni u blizini severozapadne obale Škotske.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;