INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Soleta nulto-energetske kuće

07.05.2013. | Gizmag

Rumunska neprofitna firma Justin Capra Fondacija za održive tehnologije i pronalaske (ili FITS), predstavila je Soleta nulto-energetske, održive, vanmrežne kuće. Fleksibilni domovi su dostupni u nekoliko oblika i veličina, a kombinuju rustični modularni dizajn sa poslovičnim rešenjima za uštedu energije i proizvodne tehnologije.

Soleta nulto-energetske kuće dolaze u nekoliko oblika, počevši od malih jedinica od samo 48 metara kvadratnih korisne površine (plus potkrovlje), do relativno znatnog modela pogodnog za petočlanu porodicu, sa glavnim prostorom površine od 100 kvadratnih metara. Pametna rešenja za uštedu prostora pomažu u maksimalnom iskorišćavanju raspoloživog prostora.

Iako ime može implicirati da ovi domovi nemaju potrebe za energijom, oni su zapravo projektovani da koriste obnovljive izvore energije kako bi omogućili da ih stanari koriste i vanmrežno po potrebi. Ako to zvuči malo previše avanturistički, moderni sadržaji poput tekuće vode i struje mogu se ubaciti po želji.

U zavisnosti od potrebe i budžeta, svaka nulto-energetska kuća može imati geotermalni sistem za grejanje vode, energiju vetra, solarnu energiju i sistem za skupljanje kišnice. Veliki nisko-emisioni prozori i LED osvetljenje, kao i peć na pelet su takođe dostupni. Komjuterski sistem za praćenje pomaže održavanju kuće pod kontrolom.

Soleta nulto-energetske kuće svakako nisu jedina održiva vanmrežna staništa koja smo prikazali na portalu Gradjevinarstvo.rs; kao privlačna alternativa pada nam na pamet Vanmrežna kontejnerska kuća biroa Studio H:T.

Opseg cena počinje na 25.000 evra za najmanju kuću zeroEnergy One, dok najveća zeroEnergy Two kuća košta lepih 57.000 evra. Desetogodišnja garancija je uključena u prodaju, i kompanija FITS trenutno predstavlja izložbenu kuću ispred američke ambasade u Bukureštu, Rumunija.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;