IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Soleta nulto-energetske kuće

07.05.2013. | Gizmag

Rumunska neprofitna firma Justin Capra Fondacija za održive tehnologije i pronalaske (ili FITS), predstavila je Soleta nulto-energetske, održive, vanmrežne kuće. Fleksibilni domovi su dostupni u nekoliko oblika i veličina, a kombinuju rustični modularni dizajn sa poslovičnim rešenjima za uštedu energije i proizvodne tehnologije.

Soleta nulto-energetske kuće dolaze u nekoliko oblika, počevši od malih jedinica od samo 48 metara kvadratnih korisne površine (plus potkrovlje), do relativno znatnog modela pogodnog za petočlanu porodicu, sa glavnim prostorom površine od 100 kvadratnih metara. Pametna rešenja za uštedu prostora pomažu u maksimalnom iskorišćavanju raspoloživog prostora.

Iako ime može implicirati da ovi domovi nemaju potrebe za energijom, oni su zapravo projektovani da koriste obnovljive izvore energije kako bi omogućili da ih stanari koriste i vanmrežno po potrebi. Ako to zvuči malo previše avanturistički, moderni sadržaji poput tekuće vode i struje mogu se ubaciti po želji.

U zavisnosti od potrebe i budžeta, svaka nulto-energetska kuća može imati geotermalni sistem za grejanje vode, energiju vetra, solarnu energiju i sistem za skupljanje kišnice. Veliki nisko-emisioni prozori i LED osvetljenje, kao i peć na pelet su takođe dostupni. Komjuterski sistem za praćenje pomaže održavanju kuće pod kontrolom.

Soleta nulto-energetske kuće svakako nisu jedina održiva vanmrežna staništa koja smo prikazali na portalu Gradjevinarstvo.rs; kao privlačna alternativa pada nam na pamet Vanmrežna kontejnerska kuća biroa Studio H:T.

Opseg cena počinje na 25.000 evra za najmanju kuću zeroEnergy One, dok najveća zeroEnergy Two kuća košta lepih 57.000 evra. Desetogodišnja garancija je uključena u prodaju, i kompanija FITS trenutno predstavlja izložbenu kuću ispred američke ambasade u Bukureštu, Rumunija.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...

;