INFONET-468X60-BANNER

Napreduju srpska "naučna gradilišta"

26.04.2013. | E-kapija

Beogradska "silicijumska dolina" konačno je završena. Posle dugog iščekivanja, Naučno-tehnološki park na Zvezdari biće otvoren tokom juna u Jedinici za upravljanje projektom, koja je zadužena za praćenje srpskih "naučnih gradilišta".

- Naučno-tehnološki park "Zvezdara" je u fazi neposredno pred primopredaju radova. Očekuje se izlazak komisije iz Uprave za vanredne situacije, koja treba da utvrdi da li su u objektu primenjene sve odgovarajuće mere protivpožarne zaštite. Nakon toga, sledi dobijenje upotrebne dozvole, tako da je otvaranje parka očekivano tokom juna 2013. – kažu u JUP-u.

Ideja za projekat Naučno-tehnološkog parka (NTP) na Zvezdari stara je nekoliko decenija, a lokacija je izabrana zbog blizine Instituta "Mihajlo Pupin". Na tom prostoru je 1989. započeta izgradnja, postavljena betonska konstrukcija, a potom više od 20 godina ništa nije urađeno. Projekat je ponovo pokrenut 2011. godine.

Budući magnet za visokotehnološke kompanije iz sveta, koje bi Indiju i Rusiju trebalo da zamene Beogradom, prema ranijim procenama, vredan je oko 13 miliona evra, a biće to centar razvoja zasnovanog na znanju i novim tehnologijama. Njegova suština je – saradnja komercijalnog sektora i univerziteta, a namenjen je firmama različitih veličina. Jedan seo prostora okupiće male "start up"-ove, koji uglavnom nastaju iz uspešnih naučnih projekata, dok je drugi namenjen velikim kompanijama, koje će ovde otvoriti razvojna odeljenja, te im je potreban veliki prostor.

- Zgrada je zamišljena kao "open-space" kancelarijski prostor, a interesovanje za novosagrađeni prostor je veoma veliko – kažu u Jedinici za upravljanje projektom.

Novi Sad do kraja 2015.

I naučno gradilište sa druge strane Dunava dobro napreduje. Vlada Srbije, u Strategiji razvoja i podrške IT industriji, nedavno je najavila da se kompletan završetak naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu očekuje do kraja 2015. Nekoliko kompanija iz Kine već se interesovalo za ovaj centar, budući da se i Novi Sad, sa FTN-om, smatra jezgrom razvoja IT-a u Srbiji.

- U Novom Sadu završena je 1. faza izgradnje naučno-tehnološkog parka, koji pruža neophodnu infrastrukturu Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. U toku je priprema za realizaciju druge faze, a taj deo kompleksa biće namenjen tehnološkim kompanijama – kažu u Jedinici za upravljanje projektom.

Umesto TEHNIS-a nova industrijska zona

Izgradnja NTP kod tehničkih fakulteta u Nišu trebalo je da počne krajem prošle godine, ali majstora na terenu još nema. Ipak, kako kažu u gradskoj upravi, od ovog projekta nije se odustalo, a u toku je izrada plana detaljne regulacije prostora na kome će se graditi.

- Priprema projekta izgradnje naučno-tehnološkog parka u Nišu se privodi kraju – potvrđuju u JUP-u.

Naučno-tehnološki park na Nišavi imaće, kako je najavljeno, oko 10.000 kvadrata, a biće sagrađen poslovni prostor za iznajmljivanje, otvoreni i zatvoreni parking prostor, konferencijske sale i sale za sastanke, prostor namenjen rekreaciji korisnika, garderobe, sanitarni čvorovi, restoran i izložbeni prostor površine 150m2. I ovaj naučno-tehnološki park, kako je objavila Vlada u Strategiji pomoći IT industriji, biće završen do kraja 2015.

Iako se do skora pričalo da će Nišlije dobiti i drugi tehnološki park, umesto toga mogu da očekuju - novu industrijsku zonu. Grad Niš odustao je od izgradnje TEHNIS-a, u kompleksu Elektronske industrije, jer, kako je pre nekoliko dana objavljeno, smatraju da su dva naučno-tehnološka parka nepotrebna.

Umesto toga, u kompleksu Elektronske industrije biće formirana industrijska zona, najavio je za lokalne medije zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković. Očekuje se da to bude početkom sledeće godine, nakon što država prenese u vlasništvo grada fabrike koje nisu privatizovane.

Plan je da industrijskom zonom, odnosno neprivatizovanim fabrikama kao i kompletnom komunalnom infrastrukturom, gazduje javno-privatno preduzeće. Kompanijama će biti omogućene i grinfild i braunfild ulaganja, a kako neprivatizovane fabrike mahom imaju male kapacitete (većim prostorom raspolažu još jedino fabrika rendgen aparata i "Čegar"), tamo se očekuju uglavnom mali investitori.

NTP u Elektronskoj industriji trebalo je da zaživi još polovinom 2009, na oko 10 hektara zemljišta, i sa 14 fabrika ukupne površine 103.000m2. Od toga nije bilo ništa, te sav ovaj prostor i dalje zvrji prazan.

Naučno-tehnološki parkovi u Beogradu, Novom Sadu i Nišu grade se uz pomoć kredita Evropske investicione banke. Ovim sredstvima, kao i uz pomoć Banke za razvoj Saveta Evrope, obnovljena je i Centralna zgrada Univerziteta u Novom Sadu, Prirodnjački centar u Svilajncu kao i Istraživačka stanica "Petnica".

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;