INFONET-468X60-BANNER

Počela izgradnja solarnog stadiona „Bordeaux“ biroa Herzog & de Meuron

19.04.2013. | Inhabitat

Biro Herzog & de Meuron je predstavio planove za predivni solarni stadion Stade de Bordeaux 2011. godine, i izgradnja je upravo počela prošle nedelje. Švajcarska arhitektonska firma projektovala je stadionski kompleks u Bordou za fudbalsko prvenstvo Euro 2016. Stadion kapaciteta od 43.500 sedišta, koji bi trebalo da bude završen do 2015. godine, ima veliku solarno fotonaponsko postrojenje koje će sakupljati energiju potrebnu za sportske igre, kao i za područje oko stadiona.

Izgradnja stadiona, koji se nalazi u četvrti Bordeaux’s Lac (takođe poznatoj kao četvrt zelenog pojasa), nedavno je započela iskopavanjem temelja. Ovo područje je delimično izabrano zbog svoje pristupačnosti - može joj se pristupiti lako putem javnog prevoza. Iako je projekat podstaknut od strane šampionata Euro 2016, završeni stadion će služiti i kao stalno sedište fudbalskog kluba Girondins de Bordeaux.

Arhitektonski biro Herzog & de Meuron je projektovao stadion da bude otvoren i prozračan, kao i da poveže sportske navijače sa otvorenom bujnom životnom sredinom. Kvadratni tkaninasti krov će biti podržan od strane stotine belih vitkih stubova koji imitiraju drveće u šumi.

Francuski pejzažni arhitekti Mišel Desvinje (Michel Desvigne) i Vinci-Fayat će stvoriti predivno okruženje stadiona, koje se takođe nalazi pored jezera. Konkavni krov će se otvarati ka nebu, dok će ujedno i štititi tribine od kiše i snega.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;