INFONET-468X60-BANNER

Materijal otporan na zemljotrese

17.04.2013. | Architect Magazine

Kako seizmolozi često vole da kažu: „Zemljotresi ne ubijaju ljude. Zgrade to rade.“ Činjenica da je većina smrtnih slučajeva kod zemljotresa povezana sa konstrukcijama koje se ruše ukazuje na činjenicu da još uvek ima mnogo posla u dizajnu seizmički otpornih konstrukcija.

Istraživači sa Karlsrue instituta za tehnologiju u Nemačkoj se slažu sa ovime i razvili su materijal otporan na zemljotrese koji daju stanarima više vremena da pobegnu iz zgrada kada se desi zemljotres. Materijal, nazvan Inteligentna kompozitna seizmička tapeta (Intelligent Composite Seismic Wallpaper), je u stvari tekstil koji se sastoji od staklenih vlakana umetnutih u različitim orijentacijama u sloj maltera.

Naučnici su proizveli tekstilni materijal prema okviru POLYTECT (Polifunkcionalni tehnički tekstili protiv prirodnih nepogoda - Polyfunctional Technical Textiles against Natural Hazards) projekta Evropske unije koji ima za cilj jačanje zidanih zidova zgrada u seizmički aktivnim područjima.

U zavisnosti od dostupnosti i ceni komercijalno proizvedene verzije tekstila, novi materijal bi mogao da obezbedi neprocenjivo osiguranje od gubitka života u žarištima podložnim zemljotresima.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;