INFONET-468X60-BANNER

Zašto su potrebna akustička ostakljenja? –Rešenje za zvučne probleme

05.09.2008. | Dr Dragan Škobalj | Aluminijum&PVC

Akustička ostakljenja su idealan izolator od buke za sve tipove zgrade. Osim toga to je izuzetno važno za kuće koje se nalaze u neposrednoj blizini fabrika, glavnih saobraćajnih puteva, stanica i aerodroma. Zahvaljujući širokoj oblasti mogućnosti koje nude akustička ostakljenja postoje sada nova optimalna rešenja za sve specifične zvučne izolacione probleme.

Danas, buka je glavni izvor zagađenja. Porast putnog i avio saobraćaja i proširenje stambenih površina izvan industrijskih mesta je postale norma.

Nivo zvuka od 60 do 80 dB se generiše u više različitih situacija.

Mi smo okruženi bukom: na radnom mestu, na ulici, blizu intenzivnih saobraćajnih zona – železničkih stanica, aerodroma, cesta, kod kuće (televizija, hi fi jedinica, deca iz susedstva, itd.).

Često buka je koren poremećenog ponašanja, nedostatak koncentracije, stres, razdražljivost, zamor, nesanica, itd. Takođe, često je nemoguće eliminisati spoljnje izvore buke i nešto mora biti urađeno da se spreči ulaz buke u naše kuće. Pronađena su efektivna dugoročna rešenja za ovaj problem: AKUSTIČKA OSTAKLJENJA.

AKUSTIČKA OSTAKLJENJA su idealan izolator od buke za sve tipove zgrade. Osim toga to je izuzetno važno za kuće koje se nalaze u neposrednoj blizini fabrika, glavnih saobraćajnih puteva, stanica i aerodroma. Zahvaljujući širokoj oblasti mogućnosti koje nude akustička ostakljenja postoje sada nova optimalna rešenja za sve specifične zvučne izolacione probleme.

Slika broj 1.
a) Visina talasa = intezitet
b) Broj talasa po sekundi = frekfencija

Opažanje buke i udar zvuka – Širenje zvuka i karakteristika buke

Zvuk je suštinsko opažanje različitog ambijentalnog pritiska vazduha. Iz izvora zvuk putuje kroz vazduh kao talas na površini vode. Ovi talasi mogu biti karakterisani saglasno njihovom intenzitetu i frekvenciji.

Intenzitet zvuka

Decibel (dB) sistem je razvijen tako da nije neophodno korišćenje velikih i kompleksnih brojeva koji karakterišu intenzitet zvuka i akustičku izolaciju. Ljudsko uvo je veoma osetljivo na najniže čujne promene pritiska od jedan deseto milionog dela koji je maksimalni nivo poznat kao granica bola.

Naredna tabela daje pregled nivoa buke (u dB) koji se sreću u različitim situacijama zajedno sa odgovarajućim nivoom zvučnog pritiska.

Decibeli u akciji

Računanje u decibelima je različito računanje u odnosu na uobičajen način.

Činjenično, elementi čujnosti, smanjenje nivoa zvuka brojem decibela prikazano na Slici br.1 pokazuje sledeći efekat.

1 dB   3 dB   5 dB   10 dB   20 dB
Praktično
nečujno
  Jedva
čujno
  Jasno
čujno
  Smanjeno opažanje
zvuka za 50%
  Smanjeno opažanje
zvuka za 75%

Dvostruko ostakljene akustičke jedinice nude nivoe akustičke izolacije u oblasti od 30 dB do 52 dB i mogu osigurati rešenja koja su specijalna za svako pojedinačno okruženje.

Zvuk i frekvencija

Ne samo da može ljudsko uvo da detektuje zvukove širokog ranga intenziteta nego može da čuje veoma niske i veoma visoke zvukove, zvukove sa frekvencijama između 20 i 16.000 Hz. Kao primer akustička izolacija za zgrade može da blokira buku avionskog motora koji ima frekvenciju i preko 5.000 Hz. Ambijentna buka je kumulativan efekt kompletne oblasti buke različitih frekvencija. Buka od sporog urbanog saobraćaja će uglavnom sudelovati kod zvukova niske i srednje frekvencije, dok će kod uzletanja aviona proizvoditi buku srednje i visoke frekvencije.

Opažanje sluhom

Na konstantnom nivou intenziteta zvuka, prosečni čovek je više osetljiv na srednju i visoku frekvenciju. Uzimajući u račun ovaj nivo osteljivosti, faktor redukcije buke je inkorporiran u vezani sastav frekvencije.

Termoizolaciono ostakljenje

Generalno zbog sopstvenih oscilacija dva sopstvena panela od stakla i rezonance koja se javlja na niskim frekvencijama, akustička izolacija dvostruko ostakljene jedinice napravljene od dva staklena panela iste debljine nije veća od jednostrukog stakla.

Danas, jednostruko staklo se zamenjuje sa dvostruko ostakljenom jedinicom visokih karakteristika zbog očiglednih prednosti koje nudi u članovima komfora i energetske efikasnosti. Izazov, je bio da se osiguraju rešenja koja bi mogla da poboljšaju akustičke performanse takvih jedinica.

PHONIBEL – Termo-izolaciona i akustička dvostruko ostakljena jedinica

Bazne osnove Phonibel-a

  • Porast ukupne mase stakla. Teži zidovi, redukcija buke. Korišćenje debljih staklenih panela je prvi koraku borbi za
    bukom, ali to nije dovoljno. Preporučuje se korišćenje više tehnika koje su opisane u narednom tekstu
  • Korišćenje staklenih panela različitih debljina
  • Zamena jednog staklenog panela, ili čak dva, sa Stratobel laminiranim staklom
  • Dodatne tehnike
  • Porast prostora između stakala: ovo će pomoći redukciji od rezonance dvostruko ostakljene jedinice na niskim frekvencijama, pri kojim je uvo manje osetljivo
  • Punjenje prostora između dva staklena panela akustičnom gasnom mešavinom: ovo će naglasiti (popraviti) karakteristike na srednjim frekvencijama.

Višestruke funkcije akustičkih dvostruko ostakljenih jedinica

Toplotne karakteristike
Akustičke jedinice nude istu visoko kvalitetnu toplotnu izolaciju kao i tradicionalna dvostruko ostakljena jedinica.

Solarna kontrola
Akustička jedinica može inkorporirati i više stakala za kontrolu sunčevog zračenja, od obojenih stakala do klasičnog Stopsola ili Sunergy.

Sigurnost i bezbednost
Sigurnost/bezbednost verzija se može proizvesti zamenom jedne staklene ploče kaljenim staklom iste debljine ili laminiranim Stratobel staklom ili izborom akustičkog stakla u koje je već uključeno laminirano Stratobel staklo.

Izgled
Akustičko izolaciono staklo se može predstaviti u različitim bojama, kao reflektivno, ornament staklo ili dekorativno.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;