IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Kakva je budućnost PVC prozora? – ZA GODINE NE MARE

05.09.2008. | Aluminijum&PVC

Životni vek prozorskih sistema s jedne strane određuju kvalitativne osobine prozorskih okvira ali s druge strane i kvalitet ugrađenih metalnih elemenata (ručka i mehanizam za zatvaranje, elementi koji učvršćuju i vežu prozorsku konstrukciju) kao i kvalitet prozorskih stakala.

Kvalitet PVC profila konstanto se potvrđuje već više 50 godina. Velika prednost PVC profila je u njihovoj jednostavnosti čišćenja i održavanja kao i dugotrajnosti metalnih elemenata i celog mehanizma kao i dihtunga. PVC profilima nisu potrebne glazure niti zaštitni lakovi i izuzetno su postojani i otporni na spoljnje vremenske utjicaje kao i UV-zračenje. Zamena starih, tehnički i funkcionalno u potpunosti ispravnih PVC prozora u pravilu se događa iz optičkih (vizuelnih) razloga ili možda s namerom ugradnje još savremenih rešenja odnosno kvalitetnijih stakala i mehanizama za zatvaranje i dihtovanje. Zahvaljujući PVC rešenjima svim savremenim zahtevima u pogledu zvučne i toplotne izolacije danas je moguće bez problema udovoljiti, a zbog konstantne i ravnomerne nepropusnosti kojom se odlikuju PVC profili stanu ili kući je dugi niz godina garantovana odlična zvučna zaštita. Po potrebi u okvire je pomoću posebnih konstrukcijskih rešenja moguće ugraditi sloj toplotme izolacije u rasponu od 1,4W/m²K (standardna vrednost) pa sve do vrednosti od 0,7 W/m²K. Na taj način PVC profili omogućavaju postizanje apsolutno najboljih osobina uz upotrebu minimalnih količina materijala. PVC profili se stoga mogu upotrebljavati i u objektima s minimalnom potrošnjom energije.

Visok nivo sigurnosti

PVC materijal omogućuje prozorima vrlo visoku mehaničku čvrstoću i stabilnost i uklanja opasnost da se prozori izvitopere. Konstruktivnim rešenjima izbegnuta je opasnost da PVC profili promene svoj oblik pod uticajem visokih temperatura. PVC profili već u standardnoj izradi garantuju vrlo visok nivo sigurnosti, a još bolja protivprovalna rešenja moguće je integrirati u ove prozore po vrlo povoljnoj ceni. Prozorski profili od PVC materijala po svojoj su prirodi teško zapaljivi. Oni počinju da gore tek kad je u neposrednoj blizini prisutna već razbuktala vatrena stihija. Relativno visoka temperatura zapaljenja kao i na taj način minimalno oslobođena energija vrlo su važni kriteriju mi kad je reč o konstruktivnoj i preventivnoj zaštiti od požara.

MATERIJAL BUDUĆNOSTI

PVC profili funkcionalno i tehnički, već su se dokazali u poslednjih nekoliko desetina godina. Njihovu ekološku prihvatljivost, prednosti zvučne i toplotne izolacije potvrdili su različiti eko-bilansi i sprovedene studije. Dodatni ekonomski razlozi (niže cene, jednostavnija, brža i savremenija proizvodnja, dodatno širenje tržišta) u godinama koje dolaze doprineće daljnjem porastu proizvodnje i upotrebe PVC prozora i u privatnom i javnom sektoru gradnje.

Recikliranje PVC-a

Ekološki najprihvatljiviji način zbrinjavanja PVC profila koji su "odslužili svoje" zasigurno je recikliranje. Pri tome prozori se mehanički rastavljaju, zatim obrađuju i ponovno dobijeni PVC materijal koristi se u proizvodnji novih PVC profila. Sve potrebne tehnologije u svetu za ovakvu reciklažu već dovoljno zrele.

Mnogi eko-bilansi, analize životnog ciklusa prozora kao i ispitivanja njihove dugotrajnosti govore u korist proizvodnje i upotrebe PVC profila. Umesto razglabanja o samom PVC materijalu u svrhu bolje ekološke optimizacije bolje je postaviti pitanje toplotnog bilansa celog prozora. Na primer moguće je postići vrlo dobru toplotnu izolaciju uz vrlo tanke PVC profile. Na ovaj način moguće je uštedeti puno novaca, a izdatke je moguće dodatno smanjiti zahvaljujući jednostavnosti održavanja i čišćenja PVC prozora. Sav ušteđeni novac može se investirati u ugradnju visoko kvalitetnih stakala i na taj način redukovati potrošnja goriva i posredno postići veća ušteda u iskorišćavanju prirodnih sirovina i naravno smanjiti emisija štetnih gasova u atmosferu i okolinu. Manji troškovi za održavanje istovremeno znače manje smetnje, više slobodnog vremena i bolji kvalitet života.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;