INFONET-468X60-BANNER

Otvoren najveći akvarijum Severne Evrope u Danskoj

25.03.2013. | Gradjevinarstvo.rs

Tokom vikenda otvoren je najveći akvarijum u Severnoj Evropi nekih osam kilometara izvan Kopenhagena u Oresundu, Danska. Akvarijum Plava planeta ima preko 20.000 riba i drugih vodenih životinja koje smešta unutar 53 akvarijuma koji sadrže ukupno oko sedam miliona litara vode.

Projektovan od strane danskog arhitektonskog biroa 3XN, koji je dobio priliku da projektuje akvarijum još 2007. godine pobednom na međunarodnom konkursu, kompleks Plava planeta smešten je blago izdignut iznad nivoa mora i suočava se ka njemu. Morska voda potrebna za hladne akvarijume sa slanom vodom pumpa se iz mora preko cevi dugačke 1,7 kilometara. Kako bi obezbedili zdravo okruženje za ribe, sve vode u akvarijumima se filtriraju i prečišćavaju svakog sata.

Najveći akvarijum unutar kompleksa jeste Okeanski akvarijum, koji je 16 metara dugačak, 8 metara visok i težak ugrubo oko 60 tona. Akrilik staklo, koje se smatra da je 10 do 20 puta otpornije na udarac od stakla, je odabrano da drži četiri miliona litara vode akvarijuma.

Projekat kompleksa je inspirisan organskim kretanjem vode i oblikom morskim stvorenja. Slično krljušti riba, eksterijer je ukrašen sa nizom malih aluminijumskih šindri u obliku dijamanata, koji takođe dodaju efekat vode zgradi tako što odražavaju boju i kretanje neba.

Sa ciljem pružanja posetiocima osećaj uranjanja u podvodni svet, arhitekte su projektovale ulazni foaje sa staklenim krovom koji čini dno bazena. Različiti delovi akvarijuma se granaju iz centralne sobe nazvane Okrugla soba, odakle posetioci mogu da izaberu da istražuju rečne, jezerske ili morske akvarijume.

Sa 9.000 metara kvadratnih unutrašnjeg prostora i spoljašnjim objektima površine od 2.000 metara kvadratnih, akvarijum kombinuje elemente zemlje i mora kako bi obezbedio sveobuhvatno iskustvo za željne posetioce. Ovo iskustvo počinje na ulazu sa metalnom zakrivljenom formom zgrade koja pozdravlja goste u uvlači ih u kretanje koje oponaša kretanje vrtloga, odvodeći posetioce u vrtložne dubine morskog sveta.

Ovo fluidno kretanje nije ograničeno samo na enterijer. Kako biro 3XN objašnjava: „U pejzažu veliki vrtlog se nastavlja kroz teren, bazene i more koje okružuje zgradu. Kao vodene struje, zgrada nije statična - kretanje se nastavlja u budućnost na osnovu toga što dozvoljva moguća proširenja prostora jednostvanim produžavanjem linija vrtloga ka spolja.

„Naša želja je bila da odvedemo naše posetioce u svet riba. Samim tim, projekat Plave planete je zasnovan na priči o vodi i životu pod morem“, rekao je Kim Hefort Nilsen, kreativni direktor biroa 3XN. „Zamislili smo objekat kao vrtlog koji uvlači posetioce u dubine do fascinirajućih iskustava koja možete doživeti među ribama i morskim životinjama iz celog sveta.“

3D modelovanje je igralo veliku ulogu u projektovanju betonske i čelične konstrukcije akvarijuma i mnogih unutrašnjih instalacija. Složeni nosivi sistem koji se sastoji od 54 jedinstvena čelična rama sa radijalnim pozicioniranjem i geometrijom formira bazu zakrivljene fasade. Instalacije za tematske akvarijume takođe uključuje specifične tehnološke sisteme za kontrolu vlage i grejanja posebnih klimatskih oblasti, hlađenje za akvarijume i klimatizaciju za javne prostore.

„Za 600 miliona danskih kruna (oko 107 miliona američkih dolara) bili smo u stanju da izgradimo ovu jedinstvenu zgradu, gde su arhitektonski i tehnički zahtevi izazivali našu fantaziju i sposobnost ka ekstremnosti“, rekao je Bent Frank, predsednik fonda za izgradnju akvarijuma Plava planeta.

Akvarijum Plava planeta je dom različitim morskim životinjama, uključujući ajkule, morske lavove, patuljaste krokodile, morej jegulje i barakude. Najveći stanovnici su ajkule čekićare, koje su između tri i četiri metara dugačke. Akvarijum ima takođe i restoran sa pogledom na more, i da, sveža riba je na meniju.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;