INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Novi Međunarodni finansijski centar u Istanbulu

21.03.2013. | WAN

Londonska i njujorška kancelarija biroa HOK je izbacila modele novih objekata mešovite namene površine od 4,2 miliona metara kvadratnih čiji je investitor turska vlada. Novi Međunarodni finansijski centar u Istanbulu (IFFC) je trenutno u izgradnji na parceli od 70 hektara na azijskoj strani grada. Kada bude završen, kompleks će obuhvatati stambene, maloprodajne, kancelarijske i konferencijske prostore, hotel i park sa veoma održivim urbanističkim projektom koji je uradio biro HOK, koji je takođe projektovao dve kancelarijske kule. Urbanistički plan je podeljen u četiri pojedinačne sekcije: kultura, trgovina, javnost, i upravljanje.

Direktor biroa HOK, Bil Helmut (Bill Hellmuth), je prokomentarisao: „Mi smo počastvovani da imamo priliku da projektujemo finansijski centar svetske klase u Istanbulu - gradu koji je istorijski bio dinamični centar za trgovinu. Naš urbanistički plan pruža okvir za razvoj održivog finansijskog centra na način koji uklapa ljudske potrebe, ekološko upravljanje i ekonomsku održivost u novom globalnom modelu urbanizma koji je ukorenjen u turskoj kulturi.“

Kao deo kandidature za Olimpijske igre 2020, Istanbul je preuzeo niz ekonomskih analiza koje potvrđuju porast od 8 odsto u privredi Turske u 2011. godini. Nakon objavljivanja tih cifri, turski Olimpijski komitet je rekao: „Ovi podaci dokazuju ono što smo govorili tiho i pouzdano već nekoliko godina: da Turska gradi jak, stabilan i održiv novi ekonomski model.“ Sa drugom najvećom populacijom na svetu posle Šangaja i rastućom ekonomijom, argument da grad Istanbul dobije međunarodni finansijski centar ove veličine je jak.

Projekat koji košta neverovatnih 2 milijarde evra će sadržati niz infrastrukturnih poboljšanja, uključujući novu metro liniju sa pridružnim stanicama i infrastrukturu za održivu energiju, vodu i bezbednost. Svi ovi sistemi će biti integrisani u podijumu koji će obezbediti površinu za novi urbani park. Zbog roka završetka postavljenog za 2016. godinu, radovi na projektu su već počeli sa iskopavanjem temelja.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;