INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Naučnici razvili topološke koloide

25.02.2013. | Architect Magazine

Topologija, koja je matematička studija kontinuiranih geometrijskih oblika, dugo je istraživala ukrštanja između matematičke teorije i fizičkog sveta. Nedavno otkriće naučnika sa Univerziteta Kolorado u Bolderu, SAD, ojačava ovo ukrštanje na mikro skali.

U svom istraživanju, koje je nedavno objavljeno u časopisu Nature, naučnici su razvili sposobnost da ubrizgaju čestice u tečni kristal. Ovaj proces im je omogućio da stvore koloide različitih oblika, uključujući i predstave osnovnih topoloških gradivnih blokova.

Prema saopštenju univerziteta, ovaj nalaz ne samo da sugeriše mogućnost da se proizvede „knjiga recepata“ za materijale, već i „nove materijale sa osobinama koje ne postoje u prirodi“.

„Naša studija pokazuje da interakcija između čestica i molekularnog usaglašavanja u tečnim kristilima prati predviđanja topoloških teorema, čineći moguće korišćenje ovih teorema u stvaranju novih kompozitnih materijala sa jedinstvenim osobinama koje se ne mogu naći u prirodi ili biti sintetizovane od strane hemičara“, rekao je Ivan Smaljuk (Ivan Smalyukh), vanredni profesor fizike na Univerzitetu Kolorado.

„Ovi nalazi postavljaju temelje za nove aplikacije u eksperimentalnim studijama nisko-dimenzionalne topografije, sa značajnim potencijalnim posledicama za mnoge grane nauke i tehnologije.“

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;